Theaterproductie Ragus blijft zich vernieuwen

Auteur: Harry de Jong  

De Ierse theaterproductie Ragus komt weer naar Nederland. De cast zorgt voor een opwindende show met als basis de roffelende ritmes van bespijkerde schoenen en opzwepende volksmuziek. "Maar toch zijn wij anders," vindt muzikaal leider Fergal O’Murchu. "Onze liedjes zijn bijvoorbeeld gebaseerd op de traditionele dansmuziek van de Aran-eilanden en alles wat wij doen is live. Er staat niets op band en daarmee onderscheiden we ons van bijna alle andere theaterproducties op dit gebied." 

Inmiddels heeft O’Murchu een nieuwe dimensie toegevoegd aan de muziek van Ragus. Speciaal voor de Nederlandse tournee is de groep namelijk uitgebreid met een drietal blazers. "Iets totaal nieuws voor de wereld van de Ierse traditionele muziek," lacht O’Murchu. "Maar de combinatie van Uilleann pipes, accordeon, trombone, klarinet en saxofoon werk echt fantastisch." De blazers zijn gepokt en gemazeld in de jazz en er is in Ragus op dit moment dan ook sprake van een ongewone fusie van jazz en traditionele Ierse volksmuziek. Het blazerstrio staat onder leiding van de Matt Berrill uit Galway. O’Murchu: "Met de komst van zijn trio heeft de muziek van Ragus dezelfde energie gekregen als een rockconcert."

Ragus eert tradioneel Ierse waarden

Het eiland Inis Mor aan de westkust van Ierland is de bakermat van Ragus. Hier woont ook muzikaal leider Fergal O’Murchu. "De muziek en dans van Ragus is diep geworteld in de leefgemeenschap op de Aran eilanden,’’ vertelt hij. "We spreken zelf ook Gaelic en zijn er trots op dat we voortkomen uit een van de meest oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Ierland. De eilandbewoners zijn door de jaren heen vast blijven houden aan  traditionele waarden en het feit dat Gaelic zelfs op school wordt onderwezen, maakt hen tot de meest authentieke Ieren."

Ook de naam 'Ragus' is oud-Iers en betekent zoiets als wens. O’Murchu: "Toen we de show net op poten hadden, hebben we een heel oud dametje van het eiland uitgenodigd om eens te komen kijken en een toepasselijke naam voor onze groep te bedenken. Ze kwam toen aanzetten met Ragus. Ze zei: jullie hebben allemaal een passie voor traditionele muziek en dans en het is jullie grote wens om die aan de hele wereld te laten horen. Daarom vind ik de naam Ragus heel goed passen." 

Ragus gaat dit najaar op tournee door heel Nederland. Bekijk hier de speellijst.