Dans Kalligrafie. Meeke Mutter.

Spitzen als kunstwerk

Danseres en kunstenares Meeke Mutter heeft met de beschilderde spitzen haar twee passies verenigd. Mutter schildert kalligrafische bewegingen  van dansers op de neuzen van de balletschoenen. Ze vertelt over haar inspiratie, ervaringen en werkproces.

Meeke Mutter by Melanie Futorian

Een paar weken geleden was ik samen met een andere danseres thee aan
het drinken om bij te kletsen. Ik vertelde dat ik een oud paar spitzen had gevonden en dat ik me er niet toe kon zetten om ze weg te doen. "Waarom beschilder je ze niet?" vroeg mijn vriendin. "Dan maak je er wat moois van!"

Zo werd Dans Kalligrafie geboren

Ik dacht; dat ga ik proberen! Ik had nog nooit op stof geschilderd,
maar ik ging meteen diezelfde avond aan de slag. Ik begon met de ondergrond, om hierop uiteindelijk mijn dansers te schilderen. Mijn kunststijl is nieuw en ik noem het Dans Kalligrafie, omdat ik de dansers schilder met een snelle en vloeiende kalligrafische penseelstreek. Ik zette een foto van het resultaat op sociale media en er kwamen positieve reacties op.

Gouden bewegingen

Het schilderproces verloopt in 4 stappen. Ik beschilder eerst de ondergrond met acrylverf en dan komt er een beschermlaagje overheen dat eerst moet drogen. Vervolgens schilder ik mijn dansers in het goud en als laatste doe ik er nog een dun laagje vernis overheen.

Meer keuze voor ballerina’s

Ballerina Saveaya Sharon Osborne @ Ballet Arts studio in New York City by Meeke Mutter

Naar mijn mening zijn de eerste ontwerpen in balans: je ziet nog steeds de mooie stof van de balletschoen en de voorkant is nu kunstzinnig, kleurrijk en dansend. Deze nieuwe look geeft de ballerina meer keuze in spitzen, zoals dit bij balletpakjes en rokjes al langer het geval is. Ik vind dat kleur soms echt is wat je nodig hebt om je dag goed te beginnen!  

Zonder angst in de spitzen stappen

Ik geef elke schoen een naam die gerelateerd is aan het overwinnen van pijn, aangezien het dansen in spitzen vaak ontzettend pijnlijk is. Namen als Blossom, Strength en Classy houden de ballerina hopelijk optimistisch, wanneer ze in haar spitzen stapt.

Met snelle passen vooruit

Meeke Mutter by Melanie Futorian

Op dit moment ben ik bezig met de copyrights met advocate Mrs Kim. Ik ben op zoek naar een fabrikant die deze dansende kunstwerken grootschaliger kan produceren om aan de behoefte van de ballerina’s te kunnen voldoen. Ik wil het product als stevige sticker introduceren, die om de neus van de spitsschoen heen wordt gewikkeld. Ik ben momenteel aan het onderzoeken wat voor soort sticker goed werkt op satijnmateriaal. Er zijn twee grote voordelen verbonden aan de keuze voor stickervorm. Ten eerste kan de ballerina dan kleuren en ontwerpen afwisselen. Bovendien wordt de neus door de vierkante sticker verstevigd.

Meer inspiratie