Interview, Jinko Adams, Dans

Jinko Adams: ‘’Als artiest ben ik bewust van de tijd waarin ik leef''

Jinko Adams (18) studeert dit jaar af aan de opleiding Artiest Dans Urban, onderdeel van Rijn IJsel Artiest Dans en Studio26. Als jonge danser is hij op zoek naar uitdaging en het vergroten van zijn mogelijkheden in de danswereld. ‘’Ik ben ervan overtuigd dat ik van iedereen wat kan leren en vind het fijn om met deze open blik naar de wereld te kijken. Ik ben vaak bewust bezig met de zoektocht van mijn noodzaak hier op aarde, wat ik wil toevoegen aan deze wereld.’’ Aldus Jinko. Wij stelden hem zes vragen over het leven als (toekomstig) urban danser.

Hoe ben jij met dans in aanraking gekomen?

Ik ben met dans in aanraking gekomen door mijn oudere zus die me meenam naar dansvoorstellingen. In die tijd zat ik op voetbal, maar toch voelde ik van binnen al een connectie met dans. Ik kwam terecht bij de freestyle class van Shay Latukolan. In deze lessen leerde ik mijn eigenheid vorm te geven en groeide mijn passie voor dans enorm. Dans werd noodzakelijk om mijn gevoel te kunnen uiten. Toen ik na mijn middelbare school een vervolgopleiding moest kiezen kwam ik terecht op de open dag van mbo Rijn IJssel Artiest Dans Urban in Arnhem. Ik was meteen verkocht. Tot op de dag van vandaag ben ik blij met de keuze die ik heb gemaakt. 

Moet je een allround Urban danser zijn? Of specialiseer je je in een bepaalde stijl om een succesvolle Urban artiest te zijn?

In mijn ogen kan het beiden. Het hangt er vanaf waar je je op wilt focussen en specialiseren. Wat ik belangrijk vind is dat ik als artiest bewustzijn creëer van de tijd waarin ik leef en dat ik daarop kan inspelen. Hoe breder mijn dansvocabulaire is als danser, hoe groter de mogelijkheden zijn in mijn expressie. Het voordeel van specialisatie is dat je diepgang en essentie kan vinden binnen één stijl. Ook kan je jezelf door specialisatie onderscheiden van anderen en herkenbaar worden voor het publiek. Ik zelf probeer altijd voor een periode diepgang te vinden binnen een stijl. Wanneer ik voel dat ik toe ben aan een nieuwe stijl ga ik daarnaar opzoek.

Wat is het grootste misverstand over Urban dans?

Veel mensen denken dat urban dans gaat om het jezelf bewijzen of laten zien aan elkaar dat je beter bent. Terwijl de essentie juist ligt bij het bij samenkomen en samen dansen, om vanuit daar van elkaar te leren. (Urban) dans is iets wat mensen ongeacht leeftijd, kleur en geslacht samenbrengt.

Wat kan jij beter dan een Showdanser (de andere dansopleiding van Rijn IJssel in samen werking met Studio26) ?

Elk individu heeft eigen kwaliteiten en interesses. Ik kan dan ook niet zeggen dat ik beter ben dan een showdanser. Wel kan ik zeggen waarin ik mijzelf onderscheid in vergelijking tot een showdanser: ik vind het interessant mijn eigenheid te ontdekken en van daaruit te vertrekken in dans. De opleiding Artiest Dans Urban heeft mij geholpen deze eigenheid te vinden, om me vrij te voelen op de vloer en om op elk moment te kunnen improviseren met dans. Ik denk dat een showdanser een andere focus heeft en meer bezig is met plezier voor het publiek.

Wie zijn je grote dansvoorbeelden?

Gill Gomes Leal, ook wel bekend als 'Gil the Grid'. Als je naar zijn dans kijkt kun je hem uit duizenden herkennen: hij heeft een totaal eigen stijl. Daarnaast is hij op een dieper niveau met dans bezig, hij ziet namelijk genezing in dans. Dat is een zoektocht binnen dans die veel uitdagingen kent en een nog onbekende uitkomst heeft. Een andere inspiratiebron is Ruben Chi, mijn leraar locking op de opleiding. Hij heeft een ongekend uithoudingsvermogen en kan bijna elke urban stijl op een gevorderd level. Zo inspireert hij mij om diepgang te vinden binnen een stijl maar ook om meerdere stijlen te beheersen. Als derde wil ik Ömar Firelock benoemen. Hij heeft elementen vanuit breakdance verwerkt in zijn locking-skills wat zorgt voor spectaculaire dynamieken. Maar toch houdt Omar zich aan de basis en kern van de stijl. Dat vind ik een mooie combinatie.

Wat zijn je plannen als je een diploma op zak hebt?

Wanneer ik klaar ben met mijn opleiding ga ik me focussen op mijn carrière als uitvoerend danser. Met de groep Amenti Collective ga ik me richten op het educatieve gedeelte van dans, waarmee ik mensen meer in contact wil brengen met zichzelf. Met mijn eigen crew Guardians Of Dance (G.O.D) richt ik me meer op de battles binnen de urban scené. Met deze crew zou ik graag samen de wereld over reizen om aan grote wedstrijden mee te doen. Daarnaast  zit ik ook in Ghettofunk Collective, dit is een groep die zich specifiek richt op de stijl locking. Hier mee wil ik voorstellingen maken om anderen te inspireren en om zo de stijl weer over te dragen aan opkomende generaties.

Mijn grootste droom is om de wereld te verkennen doormiddel van dans. Ik hoop wereldwijd niet alleen een rol te kunnen gaan spelen voor de danswereld, maar voor de hele kunst gemeenschap. In mijn ogen zijn alle kunstvormen met elkaar verbonden: het biedt kansen tot zelfexpressie.

Geïnspireerd door het verhaal van Jinko? Ambitieuze jonge dansers kunnen zich aanmelden voor de audities voor de mbo-opleidingen Artiest Dans Urban en Artiest Dans Show op vrijdag 23 maart 2018.