Roos met haar prijs

Dansen kan altijd, ook met beperking!

Hoi, ik ben Roos maar in de danswereld heet ik Warda. Ik wil iedereen laten zien dat je kan dansen ook al heb je een beperking.

Ik ben 13 jaar oud, maar in dansen maakt je leeftijd niet uit, je gaat dan op zoek naar wie je bent en welke stijl je leuk vindt. Bijvoorbeeld: fusion, oriëntaals, hip-hop enzovoorts …, daarna ga je op zoek naar de muziek waar je van houdt. Veel mensen denken verkeerd over oriëntaalse dans. Ze denken al snel dat mensen geld in je danskostuum doen en dat de dans alleen is om mannen te verleiden. Dit beeld is vroeger door de Amerikaanse filmindustrie gecreëerd maar dit klopt niet met de oorsprong van oriëntaalse dans! 

Eigen verhaal en emoties vertelt via dans

Roos als WardaOriëntaalse dans, en zeker de fusion die ik zelf dans, doe je voor je eigen plezier. Omdat ik dit zelf leuk vind en via dansbewegingen mijn eigen emoties en verhaal ermee kan vertellen. Ik vind het zelf heel prettig dat, als ik een wedstrijd of optreden heb, er meer vrouwen met respect je aanmoedigen en iedereen van elkaar wil leren.

In een choreografie die ik vorig jaar heb gemaakt, heb ik bijvoorbeeld ASL verwerkt en ik heb hiermee ook een nominatie voor een belangrijke award verdiend. ASL beteken hier American Sign Language; ook wel tekeningen – bewegingen – spraak via handgebaren, en ik gebruikte hiervoor het liedje Say something van Christina Aguilera. Ik heb deze dans speciaal voor een vriendin gemaakt die doof/slechthorend is. Omdat ze op die manier niet alleen het ritme van de dansbewegingen, via trillingen op de grond, maar ook de tekst van het lied kon meebeleven.

Dit jaar ontving ik van Stichting Dans van de Morgenstond een award voor het verspreiden van de oriëntaalse buikdans als kunst en haar de plaats te geven die zij verdient in de westerse samenleving onder een breed publiek. Met name prezen ze mijn bijzondere Fusions binnen de Orientaalse dans. 

Kast vol dansprijzen

Ik doe ook mee aan danswedstrijden, zowel solo als duo-dansen met mijn moeder. Ik heb al best wat prijzen gewonnen met buikdansen.

  • 2e - Under 18 - Dance Stars 2017 (NL) 
  • 3e – Solo Junior – Fusion – Bellydancer of the World 2016 (D)
  • 3e – Duo volwassenen – Folklore – Benelux kampioenschappen 2016 (NL)
  • 3e – Solo Junior – Fusion – Benelux kampioenschappen 2016 (NL)
  • 1e – Solo Junior – Fusion – Folklorient Contest 2016 (B)
  • 1e – Solo Junior – Fusion – Dutch Championships Bellydance 2015 (NL)
  • 1e – Duo volwassenen – Fusion – Dancestars 2014 (NL)
  • 2e  - Solo Kinderen – Dutch Championships Bellydance 2013 (NL)

Roos met haar prijsLater hoop ik heel beroemd te worden met mijn dansen en ik zou graag veel optredens doen en wedstrijden willen dansen. Ook wil ik later graag workshops geven om mijn kennis en inspiratie door te geven en mijn liefde voor het dansen te verspreiden. 

Je kunt Warda bereiken via haar facebookpagina.

Meer inspiratie