8 vragen aan Indiase danseres Asha Ghurahoo

Nederland krijgt steeds meer de smaak van werelddans te pakken. De interesse naar Indiase dans groeit. Verschillende Nederlandse dansscholen bieden daarom Bollywood danslessen aan. In gesprek met danseres Asha Ghurahoo wordt echter duidelijk datbollywood niet de enige dansstijl is dat India rijk is. Het (soms) mysterieuze Hindoeïstische land kent vele traditionele dansen.

De Hindoestaanse Ghurahoo maakte in 1978 al op jonge leeftijd kennis met de Indiase dans. Nog geen twintig jaar later behaalde de danseres haar diploma in de traditionele Indiase dansstijlen. Ghurahoo volgde danslessen in Nederland, maar rees tevens naar Mumbai om de Indiase dans zich eigen te maken. Nu geeft Ghurahoo les in Odissi, Kathak en Bharat Natyam. Dansstijlen waar vele dansers nog nooit van hebben gehoord. Om de Indiase dans beter te leren kennen stelden we Ghurahoo acht vragen.

Hoe ziet een Indiase dansles eruit?

Als eerste beginnen we met de warming-up. Deze warming-up beslaat de lichaamshoudingen en techniek van de stijlen Odissi, Bharat-Natyam en Kathak. Vervolgens worden stapsgewijs op muziek danspassen aangeleerd. Er wordt gewerkt aan het opbouwen van stabiliteit (aarding), balans, (innerlijke) kracht, souplesse en uithoudingsvermogen. Met aandacht voor concentratie en vloeiende bewegingen. Daarna komt de choreografie. Je maakt als eerste kennis met de basis van de klassieke Indiase dans. Vervolgens wordt dit aangevuld met volksdans en semi-klassieke dansstijlen. Met genoeg basiskennis komt ook eigen inbreng en Bollywood dansen aan bod. Daarnaast leren de cursisten niet alleen praktijk, maar ook theorie. Bijvoorbeeld de oorsprong van een dansstijl en de betekenis van verschillende handgebaren.

Is er een zichtbaar verschil tussen de traditionele Indiase dansen?

Het verschil zit in verschillende onderdelen. Bijvoorbeeld in kleding, streek (provincie) en muziek. Maar ook in de kwaliteit van bewegen. Odissi is bijvoorbeeld heel vloeiend en Bharat Natyam heeft veel strakke bewegingen.  Tegelijkertijd zijn er ook overeenkomsten tussen deze twee traditionele dansen. Voornamelijk in de expressie. Dat zit in de mimiek en handgebaren.

U heeft zelf lessen gevolgd in India. Waren deze lessen anders dan in Nederland?

Ja, in India is de lesmethode veel strenger. In Nederland moet je het spelenderwijs en op een westerse manier aanpakken. In Nederland staat plezier voorop. In India is de dans een levenswijze en wordt er veel meer van de leerlingen verwacht. Zo moet je zonder tegenspraak de lessen volgen en doen wat de goeroe zegt. Lessen missen omdat je geen zin hebt, is uit de boze. Er is ook geen bemoeienis van buitenaf. Indiase dans is daar een samenspel van de goeroe en zijn leerling.

Bollywoodfilms breken in de 21ste eeuw langzaam door in Europa. Lijkt deze dansstijl op de traditionele Indiase dansen?

Nee, Bollywood heeft heel veel invloed uit dede Westerse dansstijlen. Denk aan onder andere streetdance en moderne dans. Soms zijn er wel Bollywoodnummers waarin volksachtige elementen terug komen.

Hebben traditionele Indiase dansen ook raakvlakken met westerse dansstijlen?

Ja hoor, zo ontmoeten traditionele Indiase dans en Westerse elkaar in fusion dansstijlen. Ik hou er van om mijn eigen stijl te creëren.

Is een dansachtergrond nuttig als je aan Indiase dans begint?

Jazeker. Het hebben van een dansachtergrond maakt het verhaal of de dansstijl die je uitbeeld visueel groter en levendiger.

Wat voor dansachtergrond hebben de leerlingen?

De meesten leerlingen zijn wel van Hindoestaans afkomst. Tegelijkertijd we hebben ook leerlingen met een andere etniciteit. Tenslotte zij we een dansschool die toegankelijk is voor iedereen.

Wat zijn de grootse misvattingen onder Nederlanders over Indiase dans?

Zodra Nederlanders van Indiase dans horen, vergelijken ze het meestal met buikdans. Dat is totaal iets anders dan Indiase dans.