Aerial Silks

Aerial Silks is een speciale dansstijl. Het is een dansstijl dat je niet even in je kamer of op de dansschool beoefent. Aerial Silk Dance beoefen je namelijk met twee lange stukken stof in de lucht.

Geschiedenis van dansen in de lucht

Aerial Silks kwam tot het bestaan in 1959 in Frankrijk. Een stagiair bij het circus moest een nieuwe manier vinden om zijn act bijzonder te maken. De stagiair bedacht om haar act te doen met een lang doek. Maar deze dansstijl werd niet gelijk herrekend, doordat er maar één klein artikel over was geschreven. In 1998 werd Aerial Silk pas echt beroemd, door Isabelle Vaudelle en Isabelle Chasse. Zij deden de act als onderdeel van de show van Cirque du Soleil. Halverwege de jaren 90 raakte een team van Britse en Franse acrobaten geïnteresseerd in de kunst van deze dansstijl. Kort daarna sloeg Aerial Silks snel op in de rest van de wereld.

Aerial Silks

Aerial Silk Dance beoefen je met één of twee lange stukken stof. De stuken stof die gebruikt worden zijn zeer sterk met wat soepelheid en flexibiliteit. Als je de stijl beoefend zit je niet vast met een speciaal hesje. Het kan zo zijn dat er een mat onder de dansers ligt mocht het fout gaan, maar dat is niet altijd bij professionele optredens. Om toch veilig in de lucht te  Om toch veilig in de lucht te bewegen, maken de dansers een footlock, daarbij wikkel je de stof rond je voet zo zit je toch een beetje vast. Vanaf dat punt kunnen de dansers veel doen.

Trucs

De drie hoofdtricks zijn; beklimmingen, wraps en drops. Het varieert  per danser heel erg hoe ze omhoog klimmen maar ook welke klim is het praktisch en efficiënt. Zo heb je de Russische klim of de straddle- klim. Bij een wrap wikkelt de danser de stof rond een of meerdere delen van hun lichaam. Hoe ingewikkelder de wikkel hoe minder inspanning er nodig is om jezelf omhoog te houden. Bij sommige wraps laat de artiest beide handen volledig los. Drops kunnen dansers na een wrap doen, bij een drop rolt de artiest naar beneden om dan op het laatste moment in een nieuwe pose te landen.  

Bronnen: 

acrobatiek dans gebouw aerial dance
Reportage - 17 sep 2019

Het komt steeds vaker voor dat dansgezelschappen en choreografen samenwerken met acrobaten.

Abonneren op Aerial Silks