The Royal Danish Ballet
The Royal Danish Ballet is een van de oudste balletgezelschappen ter wereld. Het Deense gezelschap uit Copenhagen is opgericht in 1748. In 1771 werd de Royal Danish Ballet School opgericht. Ook dit geldt als een van de oudste gezelschappen van de wereld.
August Bournonville
August Bournonville, (1805), is een van de belangrijkste personen uit de geschiedenis van The Royal Danish Ballet. Bournonville is geboren in Copenhagen en heeft les gehad in de Franse en Italiaanse danstradities van zijn vader, Vincenzo Galeotti, een Frans-Italiaanse danser die van 1775 tot 1816 balletmeester in Copenhagen was. Dankzij de danslessen van zijn vader groeide Bournonville uit tot een elegante demi-caractère danser: hij was klein en licht, kon hoog springen en stond bekend om zijn inlevingsvermogen tijdens het dansen. Gedurende de jaren 20’ van de negentiende eeuw ging Bournonville studeren in Parijs, waar hij optrad met de Paris Opera. Later bracht hij alles wat hij geleerd had terug naar Denemarken.
In Denemarken zorgde Bournonville ervoor dat dansen populair werd voor mannen. Hierdoor kwamen er veel getalenteerde, mannelijke dansers dansen bij The Royal Danish Ballet. Het gezelschap kreeg door al deze mannen een internationale klasse en bekendheid. Mannelijk talent is vandaag de dag nog steeds waar het Deense gezelschap om bekend staat.
Afgezien van een paar onderbrekingen in Wenen en Stockholm is Bournonville balletmeester in Copenhagen geweest van 1830 tot 1877. In die tijd heeft hij bijna vijftig balletten gechoreografeerd. Veel van zijn werken worden naar jaarlijkse traditie nog steeds opgevoerd.
The Royal Danish Ballet kent een hoger aantal balletten uit de negentiende eeuw dan elk ander dansgezelschap wereldwijd, mede dankzij Bournonville. Bekende balletten uit de negentiende eeuw waren onder andere LaSylphide (1836), Napoli (1842), LeConservatoire (1849), A FolkTale (1854) en de pas de deux van TheFlowerFestival in Genzano (1854).
Ballet School of The Royal Danish Ballet
De Ballet School of The Royal Danish Ballet dateert uit 1771 en een van de oudste dansscholen ter wereld, samen met de School of the Paris Opera en de Ballet School in St. Petersburg. Van de Deense balletschool is een groot aantal dansers afgestudeerd. Velen hebben een internationale carrière gehad. Voorbeelden hiervan zijn LucileGrahn, de eerste danseres die in de productie La Sylphide van Bournonville mocht dansen, Toni Lander, Erik Bruhn, HenningKronstam, Flemming Flindt, Niels Kehlet, Peter Martins, Peter Schaufuss, Adam Lüders, Ib Andersen, Nilas Martins, Johan Kobborg, NikolajHübbe, Kenneth Greve, Thomas Lund en vele anderen.
The Royal Danish Ballet
Toch blijft The Royal Danish Ballet niet hangen in het verleden. Gedurende de twintigste eeuw is het uitgegroeid tot een modern balletgezelschap met onder andere werken van Deense choreografen Harald Landers en Flemming Flindt. Ook werkten de dansers samen met belangrijke internationale choreografen. The Royal Danish Ballet heeft veel van de balletten van Balanchine in het repertoire. Als je hier het feit bij optelt dat het gezelschap ook optreedt met andere klassiekers (Giselle, Zwanenmeer, De Notenkraker, De Schone Slaapster), kun je stellen dat The Royal Danish Ballet een van de grootste balletgezelschappen is van de wereld.