Gotra

Gotra is een dansgezelschap uit Limburg onder leiding van Joost Vrouenraets. Samen met danseres Maïté Guérin richtte hij in 2005 het gezelschap op. Guérin en Vrouenraets leerden elkaar kennen op de Ecole-Atelier Rudra Béjart in Lausanne en dansten allebei bij Compagnie M van Maurice Béjart en bij Béjart Ballet Lausanne. Met Gotra creëren ze eigenwijze dansproducties, maken ze dansfilms en ontwikkelen ze talentprogramma’s.

Gotra / Joost Vrouenreaets

Joost Vrouenraets is gefascineerd door de ziel van de mens; in het bijzonder het innerlijke geworstel van de mens en zijn poging zich staande te houden in de wereld. Vrouenraets probeert in zijn werken de architectuur van de ziel bloot te leggen, in al haar rauwheid, urgentie, chaos, orde, schoonheid, pijn en verdriet. Daarvoor creëert hij situaties waarin de strijd van het individu zichtbaar wordt gemaakt.

De choreograaf wilt dat de dingen die hij in zijn werk legt door anderen beleefd en herkend kunnen worden zodat er door spiegeling introspectie plaatsvindt. In de choreografieën van Vrouenraets staat daarom de gewone persoon centraal. Dit realisme transformeert hij door het uit te vergroten, om te draaien en te transformeren tot het er niet meer uitziet als realiteit, maar de realiteit overstijgt.

Prijzen voor Gotra

Vrouenraets maakte bij Gotra onder andere de volgende producties: Requiem for a dying Planet, Charlie, C-boy, Locked-In, 5mb en Song of Backyards. In 2008 ontving hij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen voor jong aanstormend choreografisch talent en in 2012 mocht hij de Inspiratieprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg in ontvangst nemen. 

Maïté Guérin

Maïté Guérin heeft tot nu toe in alle producties van Gotra gedanst en is assistent-choreograaf. Ook heeft ze de artistieke leiding over de Summer Academies voor gemotiveerde, vergevorderde dansers, die Gotra sinds 2011 jaarlijks organiseert.

GOTRA Ballet stopt
Nieuws - 20 feb 2019

Dansgezelschap GOTRA Ballet, in 2005 opgericht door Joost Vrouenraets en Maïté Guérin, stopt.

Foto: Albert Hendrix- Stop in Valkenburg
Review - 26 sep 2015

Enorm respect voor het uithoudingsvermogen en de mentale strijd die Vrouenraets ongetwijfeld geleverd moet hebben. De live-stream, hier te vinden, is zeker de moeite waard terug te kijken.

Nieuws - 27 aug 2015

De langste danssolo ter wereld zal op 20 september uitgevoerd worden door danser en choreograaf Joost Vrouenraets. In zijn eentje danst hij van Heerlen naar Maastricht, een afstand van 28 kilometer.

Gotra Charlie Goes
Review - 8 feb 2015

Zaterdag 31 januari stond dansgezelschap Gotra in de grote zaal van Theater Kikker in Utrecht. De dansvoorstelling Charlie Goes vormt het tweede deel van het drieluik Charlie Goes Home van choreograaf Joost Vrouenraets.

Nieuws - 6 feb 2014

De choreograaf Joost Vrouenraets is op zoek naar professionele dansers. Op 2, 3, en 4 maart vinden audities plaats in Parkstad Limburg Theaters in Heerlen voor  een eigentijdse versie van West Side Story.

Nieuws - 18 nov 2013

Op 6 en 7 december 2013 vindt in Heerlen de voorpremière en de première plaats van dansvoorstelling HEROES. De première begint om 20.30 in het Parkstad Limburg Theaters. De voorstelling is een tweeluik van (S)NOW en Skin & (m)eat.

Nieuws - 23 jul 2013

Deelname aan de zomerschool van GOTRA - 29 juli t/m 8 augustus in SCHUNCK* Heerlen - kan een belangrijke stap zijn op de carrièreladder van jonge dansers.

Nieuws - 20 jun 2013

Woensdag 26 juni 2013 staat geheel in het teken van de nieuwe dansfilm Flight of Life van het dansgezelschap GOTRA.

Nieuws - 7 mei 2013

Van 29 juli tot 8 augustus wordt in Heerlen voor de derde keer de Gotra Summer Academy georganiseerd.

Pagina's

Abonneren op Gotra