Voeding dansers

Voedingstip voor meer energie op de dansvloer

Heb je vaak last van een dip in je energieniveau? Voel je je snel moe en uitgeput, bijvoorbeeld na het dansen? Dan is het tijd om eens kritisch naar je eetpatroon te kijken. Het kan namelijk zijn dat je voor, tijdens en na het dansen de verkeerde voeding neemt of op het verkeerde tijdstip. Het gaat dus niet alleen om wat je eet, maar ook wanneer je dit doet. Voor het dansen, of andere sporten heb je uiteraard voldoende energie nodig, voor het juiste energieniveau en voor goede opbouw van je spieren. Doe je die niet dan voel je je snel slap en houd je een danstraining van een uur niet eens goed vol. 

Waarom is eten zo belangrijk?

Dagelijkse inspanning is ontzettend goed voor je lichaam. Of dat nu een flinke wandeling is of een intensieve danstraining, beweging zorgt voor een gezond en sterk lijf en het verbetert je conditie. Niet voor niets wordt aangeraden om iedere dag minimaal 30 minuten te bewegen. Wat je daarnaast eet is belangrijk omdat het de voordelen van beweging ondersteunt. Het kan namelijk je prestaties verbeteren. Door te bewegen werk je aan je spierkracht en vetverbranding. Daarnaast is het ook nog eens heel goed voor je geest. Zeker een sport als dansen kan je mentale gezondheid enorm verbeteren. Met de juiste voeding en ook op het juiste moment ondersteun je deze voordelen. Andersom kan de verkeerde voeding je prestaties dus teniet doen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een energieboost op de korte termijn, maar zijn op de lange termijn erg slecht voor je. 

Wat eet je voor het dansen?

Om genoeg energie en uithoudingsvermogen te hebben tijdens je danstraining moet je van tevoren voldoende koolhydraten binnen krijgen. Deze gebruikt je lichaam namelijk als bron om energie uit te halen. Vooral producten als volkorenpasta, volkoren brood en peulvruchten bevatten de goede koolhydraten die je lichaam voor langere tijd van energie voorzien. Kies je voor niet-volkoren producten of suikers dan kies je voor de slechte koolhydraten die je energieniveau op den duur juist naar beneden halen. Het beste kun je ongeveer 2 uur voordat je gaan dansen een maaltijd nuttigen. Doe je dit korter van tevoren dan heeft je lichaam energie nodig om het eten te verwerken en daar heb je dan last van tijdens je training. 

Tussendoortjes

Het is dus belangrijk om niet te kort voor het dansen nog veel te eten. Maar sporten op een lege maag is ook weer niet de bedoeling en het maakt ook dat je je vaak slap voelt. Wil je dus vlak voor of tijdens het dansen nog een energieboost, kies dan voor een tussendoortje als een banaan, een handje noten of een mueslireep (die niet te veel suikers bevat). 

Hoe zit het na je training?

Na je training merk je waarschijnlijk dat je veel van je lichaam hebt gevraagd. Het heeft dan ook een topprestatie geleverd. Dansen is een intensieve vorm van beweging waarbij je je hele lichaam gebruikt. Je energievoorraad moet daarom weer worden aangevuld. Dit mag een stevige maaltijd zijn met wederom koolhydraten, maar ook eiwitten om je spieren te kunnen laten herstellen. 

Ondersteuning met supplementen

Om de belangrijke stoffen die je haalt uit eten te ondersteunen kun je gebruik maken van voedingssupplementen voor meer energie. Er zijn veel verschillende soorten supplementen verkrijgbaar. Ben je op zoek naar een supplement dat je meer energie geeft, dan kun je bijvoorbeeld Ashwagandha kopen. Ashwagandha vind je in verschillende vormen zoals bijvoorbeeld capsules maar ook in poedervorm. Dit maakt het uitermate geschikt om te mengen in een lekkere smoothie vol met groente en fruit. Heb je direct ook je dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen. Het is een adaptogeen, waardoor het je in feite daar energie geeft waar je het nodig hebt. 

Juiste vochtbalans

Hoewel voeding een belangrijk onderdeel is voor de juiste energiebalans, mogen we drinken ook zeker niet vergeten. Tijdens en na het sporten heeft je lichaam een grotere behoefte aan vocht, die je niet mag negeren. Tijdens het dansen begin je al snel flink te zweten waardoor je vocht verliest, dit moet je weer op peil brengen. Teveel drinken tijdens de training zelf is niet prettig. Zorg er dus voor dat je voor die tijd je vochtpeil al goed is aangevuld. Drink gedurende de dag op regelmatige basis water voor een goede balans. Tijdens het sporten kun je om de zoveel tijd een paar goede slokken water nemen. Ook na je training moet je goed drinken om al het vocht dat je hebt verloren weer bij te vullen.