Foto via Pexels

Meer energie nodig tijdens het dansen? 5 tips om je te helpen

Ben je vaak vermoeid en heb je daar ook last van tijdens het dansen? Dan wil je daar natuurlijk iets aan doen. Hoewel dansen en bewegen je meestal meer energie geeft dan dat het kost, merk je ook wel eens dat het je juist veel energie kost en dat je daarna een langere periode van rust nodig hebt om bij te komen. Je lichaam is minder goed in staat om zichzelf te herstellen. Daardoor ben je tijdens het dansen vaak extra moe en lukt het je minder goed om alles bij te houden. De hoogste tijd om daar iets aan te doen, want dansen moet je juist extra energie geven.

De juiste voeding

Voeding is heel bepalend voor je energieniveau. Het is dus belangrijk om voor het dansen voldoende te eten. Je wilt echter niet vlak voor het dansen te veel eten. Je lichaam is dan nog bezig met het verteren daarvan en daardoor houd je minder energie over tijdens het dansen. Het voelt dan alsof het eten letterlijk zwaar op de maag ligt en dat vreet de rest van je energie weg. Energie die je graag overhoudt voor beweging. Hoewel je dus niet te kort op de dansles moet eten, is het wel belangrijk de juiste bouwstoffen binnen te krijgen voor die tijd om je lichaam te voorzien van voldoende energie. Kies daarom voor een maaltijd met genoeg koolhydraten. Ook na het sporten heeft je lichaam weer eten nodig om het energielevel weer aan te vullen. Kies voor producten met voldoende eiwitten om je belaste spieren te ondersteunen.

Ashwagandha

Grote kans dat je nog niet eerder gehoord hebt van Ashwagandha. Dit krachtige kruid is een voedingssupplement en kan echt worden gezien als een superfood. Eentje waar je dus meer energie van krijgt. De Ashwagandha plant komt uit India, maar is ook op andere plekken van de wereld te vinden. De wortels, maar ook de bladeren en zaden van de plant worden gebruikt om poeders en capsules van te maken. Doordat het een adaptogeen kruid is brengt het je hormonen beter in balans. Adaptogeen betekent dat het in je lichaam als het ware zelf op zoek gaat naar de verbeterpunten. Hierdoor krijg je meer energie en ben je ook minder vatbaar voor bijvoorbeeld stress. Zit je in een moeilijke periode of ervaar je veel moeheid, bijvoorbeeld tijdens het dansen, dan is Ashwagandha een goed product om je daarbij te ondersteunen. 

Water drinken

Je lichaam heeft elke dag voldoende vocht nodig, het bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit water. Niet zo gek dus dat wanneer je te weinig drinkt, je lichaam uitdroogt. Hierdoor voel je je minder energiek en word je moe en sloom. Zeker tijden het dansen of een andere sport is het belangrijk je vochtgehalte goed op peil te houden. Tijdens het dansen verlies je veel vocht doordat je gaat zweten, dit moet worden aangevuld met water. Kies in ieder geval niet voor dranken waarin suiker is verwerkt. Hierdoor heb je soms een korte periode meer energie, een piek, maar daarna volgt ook altijd weer een dip en stort je energielevel naar beneden. 

Verbeter de kwaliteit van je slaap

Slapen is belangrijk voor een gezond lijf. Daarbij gaat het ook niet alleen om de kwantiteit van de slaap, dus hoeveel uren je slaapt, maar ook om de kwaliteit. Dat wil zeggen dat je ook genoeg diep in slaap moet zijn om de voordelen optimaal te benutten. Slaap je wel lang, maar heel licht, dan kan het zijn dat je alsnog niet voldoende bent opgeladen voor de volgende dag. Dat heeft vaak tot gevolg dat je erg moe bent en niet vooruit te branden.

Ook is er een wisselwerking tussen voldoende slaap en bewegen (bijvoorbeeld dansen). Beweeg je overdag genoeg, dan ben je ‘s avonds vermoeider en daardoor slaap je beter. Vervolgens ben je de volgende dag weer voldoende uitgerust en heb je genoeg energie om te kunnen bewegen. Beweging en slaap staan dus altijd met elkaar in verbinding. 

Neem meer rust

Om voldoende energie op te bouwen heeft je lichaam ook rust nodig. Na een intense workout of zware dag op je werk hebben je spieren tijd nodig om zich te herstellen. Neem je stelselmatig te weinig rust, dan ben je continue vermoeider. Gun je lichaam dus tijd om niks te doen. Neem tijdens een dansles ook af en toe een korte break als je erg vermoeid bent. Ga niet te vaak over je grenzen heen.