Alex Waghorn

Love to Death: een unieke samensmelting van cultuur, dans en activisme

Lemi Ponifasio is een buitengewone kunstenaar uit de Stille Oceaan die een revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop wij theater en dans begrijpen. Zijn creaties trotseren conventionele ideeën, met een radicale aanpak door theater, dans, kunst en activisme te combineren. Zijn samenwerkingen met inheemse gemeenschappen hebben herhaaldelijk grenzen doorbroken en nieuwe perspectieven geopend. Holland Festival, de festivals van Edinburgh en Avignon en zalen als het New York Lincoln Center en het Parijse Théâtre de la Ville zijn gezwicht voor het talent van Lemi Ponifasio, nu is ITA aan de beurt.

Ponifasio regisseert nu met Love to Death een van zijn laatste creaties bij het Chileense platform voor kritische reflectie, MAU Mapuche, waarin hij thema's aansnijdt die variëren van het Mapuche-volk tot de natuur, vrouwelijke identiteit en macht. Centraal staan twee vrouwen die hun talent en lichaam ten tonele brengen, instrumenten die zij gebruiken om ons te vertellen over de gemeenschappen waar zij vandaan komen en tegelijkertijd over de geschiedenis en de toekomst van Chili.

Een van deze artiesten is Elisa Avendaño Curaqueo, een vrouw van de Mapuche-gemeenschap uit de Chileense regio La Araucanía. Haar hele leven lang heeft zij zich ondergedompeld in de cultuur van haar volk. Zij bestudeert en beoefent de Mapuche-taal, de traditionele Mapuche-geneeskunde en componeert en brengt traditionele muziek van haar gemeenschap ten gehore, zoals in deze voorstelling. Ze gebruikt de Mapuche-taal in haar optredens, evenals traditionele instrumenten die ons vertellen over de rijke cultuur van haar volk.

Natalia García-Huidobro deelt het podium met haar, een Chileense kunstenares die een zeer persoonlijke lijn van hedendaagse flamencocreaties heeft ontwikkeld in samenwerking met kunstenaars uit verschillende disciplines, waaronder uitmuntende visuele en muzikale artiesten. Sinds 2000 leidt zij het gezelschap La Típica en de producties die zij regisseerde zijn onder meer El arrebato, Our prayer en A ras de tierra. Samen bieden de twee kunstenaars een reflectie op de staatsmacht en de onderdrukking waaronder het Mapuche-volk te lijden heeft, met rituele elementen die zeer kenmerkend zijn voor de offers van Lemi Ponifasio. De voorstelling of performance werd gecreëerd tussen Nieuw-Zeeland, waar de regisseur werkt, en Chili, waar ze in januari 2020 in première ging.

De voorstelling is op 27 en 28 januari te zien in Internationaal Theater Amsterdam. 

Meer informatie & tickets.

Love to death

Fotocredits: Alex Waghorn