Foto via Unsplash.

Langdurige blessures: Wat kan je zorgverzekering voor jou betekenen?

Als danser denk je wellicht niet zo snel aan blessures, omdat je er simpelweg gewoon niet op hoopt. Dat betekent niet dat je er niet op voorbereid moet zijn. Langdurige blessures kunnen soms heftige gevolgen hebben. Het hebben van een goede zorgverzekering haalt in ieder geval een hoop last van je schouders en het is daarom belangrijk om hier zo goed mogelijk over geïnformeerd te zijn.

Medische zorg

Als danser ben je alleen maar in beweging en het zorgt ervoor dat je af en toe op zoek gaat naar de lichamelijke grens. Bij een ernstige blessure, zoals een gescheurde spier of peesontsteking. Ook bij gewrichtsproblemen, is het eerste wat je nodig hebt een nauwkeurige diagnose.

Vaak ga je gewoon even langs bij de huisarts en je wordt dan verwezen naar specialisten. Denk hierbij aan een orthopedisch chirurg of fysiotherapeut. De meeste zorgverzekeringen in Nederland dekken deze nodige zaken, inclusief consultaties, röntgenfoto's, MRI-scans en andere testen.

Het is belangrijk om te controleren of je polis deze experts en onderzoeken compleet vergoedt, omdat sommige verzekeringen beperkingen hebben in het aantal vergoede specialistische consulten. Je kunt er dan voor kiezen om te overstappen naar een andere zorgverzekering die beter aan jouw behoeften voldoet. 

Revalidatie

Het is niet zo dat je bij een dans blessure even kunt rusten en dat het dan allemaal in orde is. In een hoop gevallen is fysiotherapie nodig of zelfs revalidatie. Voor veel dansers is het een continu proces om hun kracht, maar ook flexibiliteit en mobiliteit terug te krijgen. De basis zorgverzekering in Nederland dekt fysiotherapie voor volwassenen vaak alleen na de eerste twintig behandelingen. 

Dit kan natuurlijk oplopen bij een langdurige blessure. Gelukkig zijn er aanvullende verzekeringen die extra fysiotherapiebehandelingen dekken. Als danser is het handig om een polis te kiezen die fysiotherapie breder dekt, zeker wanneer je een blessuregevoelige carrière hebt. Hoeft dus niet alleen dans te zijn.

Als je een partner en/of kinderen hebt, kan een zorgverzekering gezin goedkoper zijn dan losse polissen voor elk gezinslid. Als danser kan dit helpen om de kosten van zorgverzekeringen te beperken, terwijl je toch toegang hebt tot de zorg die jij (en je gezin) nodig hebt.

Psychologische ondersteuning

Het is goed om te beseffen dat een langdurige blessure niet alleen fysiek, maar ook mentaal een tol kan nemen. Voor kunstenaars, artiesten en ook zeker dansers is het verlies van bewegingsvrijheid en de onzekerheid over hun carrière zeker een grote en zware last.

Het zorgt allemaal voor stress, angst en wellicht zelfs depressie. Het zijn bijwerkingen van langdurige blessures die kunnen spelen, maar uiteraard is het iets dat je wilt voorkomen. Gelukkig bieden veel zorgverzekeringen ook dekking voor mentale gezondheidszorg. Denk hierbij aan psychologische hulp.

Controleer nogmaals wel goed in hoeverre je verzekering deze kosten dekt en of je hiervoor aanvullende verzekeringen nodig hebt. Een goede balans tussen fysieke en mentale zorg kan cruciaal zijn in je herstelproces. Het is fijn dat er zo enorm veel mogelijkheden zijn om verschillende soorten carrières te ondersteunen en maak er daarom zeker gebruik van.