Ballet les voor kinderen

Hoe kies je de dansvorm die het beste bij je past?

Denk je erover na om (weer) op dansles te gaan, maar weet je nog niet welke vorm van dansen je moet kiezen? Geen paniek, het aanbod is groot dus er iets altijd iets dat bij je past. Toch maakt dat grote aanbod het er ook niet makkelijker op. Hoe kies je nu de beste vorm waar jij het meest plezier uithaalt? Dan hangt af van je persoonlijke voorkeuren én je moet jezelf de juiste vragen stellen. Na het lezen van dit artikel weet jij vast welke dansles het gaat worden.

Doe een proefles

De beste manier om erachter te komen welke vorm van dans je het leukst vindt is door het uit te proberen! Hoewel het seizoen na de zomervakantie voor de meeste dansscholen alweer begonnen is, is het nooit te laat om in te stromen. Kies dus een paar opties en schrijf je in voor een proefles of neem een kijkje. Op die manier krijg je pas echt een goed beeld van wat de dans inhoudt, maar ook hoe de lessen eruit zien, wat voor soort mensen de dans beoefenen en of het dus ook bij jou past. Een proefles is vaak kosteloos en zonder verplichting, dus een fijne manier om ongedwongen een kijkje te nemen en het dansen zelf te ervaren!

Wat is je motivatie om te dansen?

Dansen doe je voor je plezier, maar ook om in beweging te zijn en je conditie te verbeteren, mensen te ontmoeten of misschien zelfs wel om er je beroep van te maken. Er zijn verschillende redenen te verzinnen waarom je wilt dansen en dat is voor jou nu net belangrijk om te achterhalen. Want wanneer je weet wat je motivatie is om te dansen, kun je ook beter bepalen welke dans daarbij past. Wil je graag onderdeel zijn van een groep en nieuwe mensen leren kennen? Kies dan voor een dansvorm waarbij het groepsgevoel bepalend is zoals streetdance of waarbij je ook nog wedstrijden danst bijvoorbeeld. Ben je meer gefocust op het dansen als work-out? Dan sluit een andere stijl wellicht beter aan. Daarnaast is van belang of je graag alleen danst of met een partner. In het laatste geval kun je eens kijken naar verschillende soort latin- en ballroomdansen waarbij je samen met een partner danst. Wat je motivatie ook is, door voor jezelf in kaart te brengen wat je wensen en misschien zelfs eisen zijn, kun je beter bepalen welke dans je wilt gaan beoefenen. 

Wat is het aanbod in de buurt?

Hoe graag je ook een bepaalde dansles wilt volgen, het aanbod moet er maar net zijn in je omgeving. Gelukkig is dansen populair en is er vrijwel altijd een passende dansschool in de buurt te vinden. Dus of je nu op zoek bent naar klassiek ballet Hilversum of streetdance in het zuiden van het land, vaak is er wel een optie dichtbij. Ben je erg gemotiveerd om te dansen, wat heel begrijpelijk is, dan moet je er soms iets verder voor reizen. 

Leeftijdsgenoten

Dansen is voor elke leeftijd. Toch is het vaak fijn wanneer je tijdens de les te maken krijgt met mensen van je eigen leeftijd. Gelukkig wordt dit op elke dansschool goed aangepakt door het verschillende aanbod. Vaak zijn er bij de dansscholen speciale lessen voor volwassenen. De meeste vinden het op die manier prettiger dan in een zaal vol tieners les te volgen. Ben je op zoek naar een dansles voor je kind(eren), dan zijn er zelfs voor de allerkleinsten al mogelijkheden zoals een balletles voor peuters. 

Van welke muziek houd je?

Muziek is een erg belangrijk onderdeel van dans. Bij een bepaalde dansstijl hoort ook een bijpassend muziekgenre. Luister je in je vrije tijd graag naar hiphop muziek, dan is een dansstijl die daarbij past zoals streetdance of popping wellicht iets voor jou. Ben je fan van klassieke muziek dan past het gracieuze ballet misschien beter bij je. Salsa of bachata zijn weer heel anders waarbij de vrolijke muziek uit Latijns-Amerika centraal staat. Luister je graag naar een bepaald genre, dan is de kans groot dat de bijhorende dansstijl je ook aanspreekt.  

Hoeveel tijd wil je investeren?

Tot slot denk je na over de tijd die je wilt investeren in de danslessen. Is één keer in de week een gezellige training voldoende? Of wil je het serieuzer aanpakken en meerdere trainingen volgen en wedstrijden dansen? In elke dansstijl zijn er wat dat betreft opties, maar uiteraard ligt het ook aan je eigen niveau en motivatie.