Gezonde voeding dansers

Hoe belangrijk is gezonde voeding voor dansers?

Is dansen je lust en je leven? Dan weet je dat het belangrijk is om je lichaam in topconditie te houden. Niet alleen door veel en hard te trainen, maar zeker ook door gezonde en uitgebalanceerde voeding te eten. Uit voedsel haal je namelijk veel energie, iets wat je lijf nodig heeft om topprestaties te leveren. Ontdek hier waarom gezonde voeding jou helpt bij het dansen en je nog beter laat presteren.

Zorg ervoor dat de basis goed is

Op welk niveau je ook danst, het allerbelangrijkste is dat de basisvoeding op orde is. Dit is terug te vinden in de zogenaamde ‘Schijf van Vijf’; de richtlijnen van het voedingscentrum. Vanzelfsprekend vinden we daar groente en fruit in terug. De tweede in de schijf zijn volkorenproducten. Denk hierbij aan volkorenpasta, volkorenbrood en (zilvervlies)rijst. Zorg dat je voldoende zuivel binnen krijgt zoals melk, yoghurt en kwark. Probeer minder vlees te eten en vervang dit door vis, peulvruchten of vleesvervangers. Bereid het vlees of vis met vloeibare braadproducten en smeer halvarine op je brood. Door deze richtlijnen dagelijks aan te houden krijg je voldoende vezels, mineralen, vitamines en bouwstoffen binnen. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende vocht binnen krijgt.

Koolhydraten, vetten en eiwitten

Net als de motor in een voertuig heeft je lichaam ook brandstof nodig. Dit verkrijg je onder andere door koolhydraten, de suikers in voeding. Tijdens de lichamelijke inspanning met het dansen heb je veel koolhydraten nodig, vooral de zogenaamde snelle suikers. Heb je een energieboost nodig tijdens een optreden? Eet dan een banaan, sportreep of drink een sportdrankje. Ook heb je eiwitten en vetten nodig. De eiwitten om goed te presteren en te herstellen na het dansen en vetten leveren je de noodzakelijke vitamines.

Samen eten en dansen

Wanneer je als danser probeert om gezond te eten kan dit soms moeilijk vol te houden zijn. De verleidingen van alle fastfoodketens en eettentjes is soms te groot om te kunnen weerstaan. Dat hoeft natuurlijk ook niet altijd en af en toe is het best makkelijk en lekker. Wat helpt is om samen gezonde voeding te bereiden. Richt met je mededansers een kookgroepje op en wissel recepten uit. Na het bereiden van een gezonde maaltijd kun je dit lekker samen opeten. Om je daarna weer te wijden aan jullie grootste passie; dansen! Wil je het op een professionele manier aanpakken? Laat dan schorten bedrukken. Is het heerlijk weer en gaan jullie samen buiten een gezonde maaltijd bereiden? Dan wil je natuurlijk flitsend voor de dag komen met de kookgroep en tegelijkertijd de ogen tegen de felle zon beschermen. Daarvoor kan je zonnebrillen bedrukken en weggeven aan je dansvrienden.

Gezond en lekker gaat prima samen

Het zal best even uitvogelen zijn wat nu wel of juist niet goed voor je is als danser. Maar wanneer je er eenmaal aan gewend bent, zul je merken dat het steeds makkelijker wordt. Niet alleen geeft gezonde voeding je meer energie, het is ook nog eens heel lekker!