Foto via Pexels

De beste documentaires over dansen

Ben je een liefhebber van dansen? Logisch, anders zou je immers niet op deze site komen! Op het moment zitten we natuurlijk allemaal in lockdown door de pandemie die onze wereld al een tijdje in zijn greep houdt. Hierdoor kunnen we niet zoveel doen als het gaat om uitjes, maar we kunnen wel thuis documentaires bekijken, bijvoorbeeld over dansen! Als liefhebber van dans is het zeker een aanrader om dit een keer te doen. Je zou zelfs een heuse marathon kunnen plannen waarbij je de hele dag door alleen maar dansdocumentaires kijkt. In dit artikel worden zes films genoemd die absoluut een plekje horen te krijgen in je marathon, al kun je ze ook één voor één kijken. 

Rize 

Deze kleurrijke en mooie documentaire duikt diep in de subculturen van Clowning en Krumping in Los Angeles. Geregisseerd door David LaChapelle, de filmsterren Lil' C, Tommy de Clown en Miss Prissy. Zelfs als je niets weet van beide dansstijlen, is deze film er een die je niet wilt missen en je zeker een keer moet kijken in je woonkamer die je hebt laten stucen

Mad Hot Ballroom

Deze hartverwarmende film volgt het leven van studenten van drie basisscholen in New York en is onweerstaanbaar charmant. Deze jongeren maken kennis met de tango, de merengue, de swing, de rumba en de foxtrot terwijl ze zich voorbereiden op de "Rainbow Team"-competitie in de stad waarbij je je favoriete paar aanmoedigt.

Planet B-Boy

Breakdance krijgt vaak niet het respect dat het verdient. Planet B-Boy werpt een diepgaande blik op de cultuur en concentreert zich rond vijf internationale bemanningen die allemaal strijden om de Battle of the Year te winnen. Levendig, kleurrijk en verrassend ontroerend, dit is een dansdocumentaire waarbij je op je stoel mee gaat dansen terwijl een stucadoorsbedrijf in een andere kamer van je huis de muren en plafonds aan het voorzien is van stucwerk. 

Pina

Pina is een angstaanjagend mooie documentaire over hedendaagse danschoreografe Pina Bausch. Tragisch genoeg stierf Pina een paar dagen voor het filmen. Na het uitstellen van de productie ging regisseur Wim Wenders verder met filmen en creëerde een pijnlijk verbluffend eerbetoon aan de geliefde Duitse choreografe dat het bekijken waard is.

Ballerina

Deze documentaire uit 2006 beschrijft de training, repetities en het dagelijks leven van vijf Russische ballerina's in verschillende stadia van hun carrière. Regisseur Bertrand Normand schuwt de intense toewijding, strengheid en pijn achter het ballet niet, terwijl hij toch de gratie en atletiek van enkele van de beste ballerina's ter wereld laat zien in de film die toepasselijk Ballerina heet. Laat latex spuiten terwijl je deze docu kijkt op je tv! 

Dancing Across Borders

In deze ontroerende documentaire ontdekt regisseur Anne Bass een jonge Cambodjaanse danseres genaamd Sokvannaara Sar die optreedt met een klein gezelschap in Angkor Wat. Bass herkent zijn talent onmiddellijk en regelt dat hij naar New York reist om auditie te doen voor de School of American Ballet. Wat volgt is een verhaal van intense concurrentie, passie en het overwinnen van de kansen.