Vrouwen dansen op dansfeest

(Dans)feest organiseren in huis? Check deze tips

Of je nu een housewarming of een verjaardagsfeestje op de planning hebt staan; thuis een feestje organiseren vergt de nodige voorbereiding. Natuurlijk kun je je vrienden en familie uitnodigen en zien wat de avond brengt, maar het is ook wel eens leuk om een échte knaller van een (dans)feest te organiseren. 

Hoe je dat doet? Simpel: gebruik de tips in dit artikel voor een geslaagd feest. Van artiesten boeken tot aan een dansworkshop doen; er is gegarandeerd een tip die je kunt gebruiken.

Ga je voor een themafeestje of niet?

Als eerst is het aan te raden om te kijken of je een themafeestje gaat geven of niet. Dat moet je namelijk al direct besluiten, omdat dit van invloed is op de rest van de invulling van je feestje. Een thema gebruik je namelijk in alle onderdelen van het feest: de uitnodiging, de decoratie, de snacks, de artiesten die je eventueel boekt, de muziek et cetera. Er zijn allerlei leuke thema's waar je uit kunt kiezen. Ga bijvoorbeeld voor een jaartal of een decennium of kies voor een thema zoals Hawaii, zwart-wit of eten en drinken. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. 

Besteed aandacht aan het samenstellen van uitnodiging

Het versturen van een uitnodiging kan tegenwoordig via een e-mail of appje, maar is ook hartstikke leuk om op papier te doen. Doe dat ongeveer twee maanden voordat het feestje plaatsvindt, zodat je een grotere kans hebt dat er meer mensen kunnen komen. Je kunt zo'n uitnodiging online maken en laten afdrukken (of via de mail versturen). Stel de uitnodiging samen in de kleuren en figuren van je thema of maak een andere passende uitnodiging. Vergeet niet om je persoonlijke gegevens erop te zetten, evenals de datum en de locatie van het feestje. Heb je cadeauwensen? Ook die kun je vermelden op de uitnodiging.

Zorg voor een leuke activiteit op feest zoals dansworkshop

Na het versturen van de uitnodiging is het tijd om te beginnen met de voorbereiding voor je feestje. Je huis partyproof maken is natuurlijk een belangrijk onderdeel, maar waar je ook zeker aan moet denken is het vermaak op je feestje. Waar je vroeger misschien een clown inhuurde om de jonge gasten te vermaken, is er nu voor volwassenen ook van alles te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van het inhuren van een danser die een dansworkshop in bepaalde passen of hoge sprongen kan geven? Of van een dj waarmee jullie een lesje 'dj'en' gaan doen? Licht je buren in dat geval wel even in of nog beter: nodig ze ook uit voor je feestje.

Artiesten boeken en inhuren voor je feestje thuis

Een workshop dansen of dj'en is hartstikke leuk, maar het kan ook maar zo zijn dat je niet iets actiefs wil doen met je gasten. Heb je zin in een feestje waar iedereen zijn of haar gang kan gaan op de dansvloer? Dan is een of meerdere artiesten boeken misschien iets voor je. Het is afhankelijk van het soort feestje of een artiest zoals een zanger gepast is. Let ook even op de ruimte die je ter beschikking kunt stellen. Er moet ook nog publiek bij, dus kijk goed naar of alles past. Is het toch te klein? Dan is het afhuren van een zaaltje of café wellicht toch nog een idee.

Richt je huis volledig partyproof in voor een goed feest

Weet je een beetje hoe je je feestje samen wilt stellen dan is het tijd om inkopen te doen en je woning partyproof te maken. Waarschijnlijk geef je niet iedere dag een groot feest, dus het is nodig om je inrichting hier en daar wat aan te passen. Bedenk eerst in welke ruimtes je zoal gasten wil ontvangen; denk aan de keuken en de woonkamer of misschien nog aan een extra ruimte. Zorg voor een ruimte om te dansen en voor een plek om rustig bij te kletsen onder het genot van een hapje en een drankje. Vergeet ook niet om een duidelijke plek te maken waar de gasten hun jassen en eventueel tassen kwijt kunnen.

Hapjes en drankjes regelen voor je feestje

Tot slot is er nog iets waar je aan moet denken voor het feestje begint: de hapjes en de drankjes. Als je een themafeestje geeft, kun je kiezen voor snacks in het thema. Maak lekkere mozzarellaspiesjes wanneer je een Italiaans thema hebt of kies voor 'bloederige' hapjes bij een Halloweenfeest. Je kunt de hapjes en drankjes verspreid neerzetten, zodat iedereen zelf kan nemen wat hij of zij wil. Probeer bovenal vooral ook zelf te genieten van je eigen feestje. Meng je onder de gasten, ga lekker los op de dansvloer en geniet van de eventueel geboekte artiesten.