Foto via Pexels

Dans nog fijner op deze dansschoenen

Of je nu een keer in de week dansles volgt of wekelijks meerdere malen traint om te kunnen optreden: je kan niet zonder goede dansschoenen. Dat kan gewoon niet. Want goede dansschoenen zorgen voor comfort, balans, en dat jij kan schitteren op de dansvloer. Iedere dansvorm vraagt om andere dansschoenen. Dat is logisch, omdat iedere dans andere bewegingen van je vraagt. Je danst hip hop op sneakers en salsa op salsaschoenen. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je dansschoenen gaat kopen? Deze tips gaan je helpen.

Toffe merken

Een beetje dansschoen mag er ook wel tof uitzien natuurlijk. Met een hippe vormgeving en vooral die goede pasvorm zijn er genoeg dansschoenen te vinden waar jij mee uit de voeten kan. En ze passen altijd bij je outfit. Papillon schoenen bijvoorbeeld bedienen verschillende dansdisciplines, waaronder jazz, streetdance en ballet met zeer mooi vormgegeven schoenen. Een tikkeltje eigenzinniger zijn de Rumpf schoenen, die naast klassiek zwart ook wit en vrolijke kleuraccenten aan de collectie hebben toegevoegd. Het zijn slechts twee van de meest vooraanstaande merken in dansschoenen waar je heel veel plezier van zal hebben.

Wat dans je?

De eerste vraag die je moet beantwoorden als je dansschoenen gaat kopen is, waar je ze voor gaat gebruiken. Dus wat dans je? Hip hop, streetdance, Zumba en dergelijke dansvormen bestaan uit andere bewegingen dan salsa, ballroom, jazz of ballet. De schoenen voor die verschillende dansvormen zijn allemaal anders. De een helpt je beter te draaien en springen, de ander juist om mooi over de dansvloer te glijden met je partner. Dans je in meerdere disciplines? Zorg er dan voor dat je voor iedere danssoort de juiste schoenen koopt. Bij de omschrijving van dansschoenen staat ook precies waarvoor ze geschikt zijn. Dat scheelt weer zoeken en je weet ten minste dat je de juiste schoenen hebt gevonden voor jouw dansvorm.

Voorkom blessures

Zelfs als je maar een keer in de week danst, is het belangrijk om dit op de juiste schoenen te doen. Dankzij goede dansschoenen kun je dansblessures zo veel mogelijk beperken. Natuurlijk is het niet uitgesloten dat je dankzij goede schoenen nooit ergens last van zal hebben. Als het je aan danstechniek schort en een verkeerde belasting op je gewrichten uitoefent, kun je natuurlijk altijd nog ergens last van krijgen. Door te investeren in goede dansschoenen die je voeten omhullen als een tweede huid en je steun geven waar nodig, kun je wel veel blessureleed voorkomen. Overigens dans je veel comfortabeler op speciale dansschoenen, omdat de zool heel anders is dan die van een straatschoen. Dansschoenen bieden grip op de dansvloer, zodat je niet stropt of wegglijdt tijdens het dansen. Daar voorkom je ook dansblessures mee.

Hier let je op met passen

Dansschoenen moeten je voeten omhullen als een tweede huid. Dat geldt zowel voor ballroomschoenen als voor sneakers en balletschoenen. Je voet en schoen moeten één zijn, want zo zal de schoen je bewegingen blijven volgen, zonder dat je bang hoeft te zijn te slippen in je schoen. Vooral bij snelle danspassen en moeilijke danspassen is dat zeer gewenst. Daarom zijn er ook halve maten beschikbaar van de meeste dansschoenen, zo ook van Rumpf en Papillon. Een dansschoen mag in het begin best een beetje oncomfortabel zitten; de meeste schoenen rekken nog wat uit en gaan vanzelf naar je voet staan, waardoor ze lekker gaan zitten. Oncomfortabel is dat ze wellicht een beetje knellen hier en daar. Je dansschoenen mogen geen pijn veroorzaken, want dan ga je juist weer verkeerd dansen – met alle blessures van dien.

Verzorg je dansschoenen goed

Je dansschoenen zijn er om je te laten stralen op de dansvloer. Jij gaat vol zelfvertrouwen iedere arabesk, chassé, pivot of pirouette aan. Verzorg je dansschoenen daarom goed. Kijk regelmatig de stof langs de gedeelde zool na op scheurtjes. Maak ze geregeld schoon. Hang je balletschoenen te drogen als je ze hebt gebruikt. En borstel af en toe de zool van je ballroom schoenen op, zodat je je grip op de dansvloer behoudt. En denk eraan: je dansschoenen zijn er om op te dansen of sporten. Draag ze daarom niet buiten op straat.

Beste dansschoenen

Wat voor jou de beste dansschoenen zijn, is niet eenvoudig te zeggen. Iedereen heeft zo zijn persoonlijke voorkeuren en sommige dansscholen hebben voorschriften. Vraag daarom je dansleraar om advies, welke schoenen het meest geschikt zijn. Bij het passen raden we je aan wat danspassen te maken. Dan voel je het beste of dat de dansschoen is voor jou.