Beste Canva

9 tips voor professionele dansfoto's

Op sociale media kom je regelmatig de meest prachtige foto’s van dansers tegen. Goede dansfoto’s zijn niet alleen leuk om te delen met vrienden en familie, maar kunnen ook handig zijn voor je portfolio als professioneel danser. En het is natuurlijk leuk om een foto op aluminium of een foto op canvas te laten afdrukken. Het inhuren van een fotograaf kan echter soms best prijzig zijn, maar gelukkig kun je zelf ook al heel wat doen om professioneel uitziende foto’s te schieten. Het enige wat je nodig hebt is een camera en een vriend of vriendin die je wil helpen. Wij zetten negen tips op een rijtje.

1. Zorg voor een goede camera

Het mooist is natuurlijk als je een spiegelreflexcamera kunt regelen. Deze maakt kwalitatief betere foto’s die vervolgens makkelijk te bewerken zijn. Als je niet veel ervaring hebt met camera’s, dan kun je ‘m het beste instellen op de automatische stand. Deze stand zal je helpen om snel goede foto’s te maken, aangezien de instellingen van de camera dan automatisch worden aanpast naar het licht, de schaduw en andere omgevingselementen.

2. Gebruik autofocus

De autofocus zal je helpen met het focussen en scherpstellen van de foto. Aangezien de danser beweegt, is het belangrijk dat je als fotograaf de foto goed kunt focussen en snel een moment kunt vastleggen. De autofocus helpt je hierbij.

3. Experimenteer met verschillende hoeken

Durf foto’s te maken uit verschillende hoeken en experimenteer hiermee. Leg eenzelfde pose of beweging vast vanuit een aantal hoeken, zodat je later de perfecte dansfoto eruit kunt pikken.

4. Zorg voor het juiste licht

Licht is enorm belangrijk voor een goede foto. ‘Natuurlijk’ licht is het prettigste om mee te werken. Plan de fotoshoot dus buiten of in een ruimte met veel ramen. Is dit niet mogelijk? Zorg dan voor een studio met goede felle lampen, of bouw zelf thuis een studio.

5. Warm jezelf goed op

Zorg dat je voorafgaand aan de fotoshoot goed opgewarmd bent om al je beste poses, sprongen en dansbewegingen te laten zien. Hoe meer je kunt bewegen, hoe natuurlijker de foto eruit zal zien.

6. Kies flatterende kleding

Met een camera op je neus kun je je soms plotseling wat ongemakkelijk voelen. Draag kleding waar jij je goed en mooi in voelt, zodat je zo ontspannen mogelijk kunt bewegen.

7. Denk aan make-up

Qua make-up en haar ben je natuurlijk vrij om te doen en laten wat je wil. Een beetje foundation, blush, mascara en lippenstift kan wel helpen om je gezicht levendiger te maken op de foto. Het is aan jou hoe uitgebreid en opvallend je de make-up en het haar wil maken.

8. Laat je inspireren door anderen

Doe vooraf wat inspiratie op en zorg dat je weet wat voor soort foto’s je graag zou willen. Kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest of Instagram naar dansfotografie. Stel voor jezelf een lijstje op welke foto’s je na zou willen maken. Dit is een fijn startpunt om te beginnen, voor als je niet weet wat je precies wilt gaan doen.

9. Wees geduldig

Wees tijdens de fotoshoot geduldig en blijf proberen. Dans is beweging en daarom moeilijk vast te leggen. Dus draai, rol, spring en freeze twintig keer. Alles voor die perfecte dansfoto!

 

Tevreden met je dansfoto? Dan kun je ‘m ook laten afdrukken op bijvoorbeeld canvas of aluminium. Met de kortingscode DANS15 krijg je bij BESTECANVAS.nl een korting van vijftien procent. De code is geldig tot 31 december 2022 en is van toepassing op alle producten afgezien van MixPix.  

Foto van BESTECANVAS