Liz Lira

Liza Lira is geboren in Bolivia en emigreerde naar de Verenigde Staten toen ze acht jaar was. Hier is ze in Zuid-Californië gaan wonen en begonnen met dansen. In haar jonge jaren omarmde ze de kunst van het klassiek ballet en jazz, maar inmiddels staat ze in Amerika bekend als ‘Rose of Salsa’.

Jeugd van Liz Lira

Voor meer dan twaalf jaar trainde Liz klassiek ballet en jazz aan de beste dansscholen met de bekendste choreografen en coaches. Ze reisde met haar dansgezelschap de wereld rond en verzorgde optredens op tv. Ze werd gezien als een van de meest getalenteerde jonge balletdansers van Amerika. Ze kreeg veel kansen en contracten aangeboden, waaronder de mogelijkheid om te verhuizen naar New York en zich aan te sluiten bij een van de beste balletgezelschappen in de wereld: het New York City Ballet.

Salsadansen

Alhoewel ze haar hele leven op professioneel niveau klassiek ballet, modern, lyrical en hiphop had gedanst, kwam Liz in 2001 in aanraking met de salsawereld in Los Angeles. Het duurde niet lang voor ze bekend stond als een van de beste salsadanseressen in Zuid-Californië. Zelf omschreef ze haar salsastijl als elegant en soepel, veel mensen vonden het echter dynamisch en explosief.

Liz werd door velen erg bewonderd om haar warme persoonlijkheid en exceptionele dansvaardigheden. Ze groeide uit tot een van de meest memorabele dansers in het salsacircuit. Haar ervaring in de danswereld maakte haar ook geliefd als lerares onder de beginnende salsadansers. Ze heeft veel salsatalenten opgeleid die later zijn gaan dansen bij onder andere The Mayan en Conga Room. Als het ging om het kiezen van een eigen danspartner had Liz keuze te over. Ze koos uiteindelijk om te dansen met mannen als Alex da Silva en Solomon Rivera.

Liz ging door met het salsadansen en had in de zomer van 2002 haar eerste wereldtitel salsadansen te pakken. Naast de andere competities die ze danste, verscheen ze met voorstellingen op het toneel in onder andere haar moederland Bolivia, maar ook Zuid-Korea, Canada, Guatemala, Mexico, Italië, Duitsland, Zwitserland, Australië en Japan.

Televisiecarrière van Liz Lira

Haar grote succes leidde tot aanvragen voor reclamespotjes en rollen in videoclips. Ook kreeg ze de kans aangeboden om met choreografen voor de televisie te werken. Liz heeft de eer gehad om de choreografie te maken voor de halve finale en de finale van het achtste seizoen van Dancing with the Stars in Amerika. Ook mocht ze de groepschoreografie maken voor het negende seizoen van de populaire dansshow.

In 2010 verzorgde ze de winnende choreografie voor Derik en Nicole bij het tv-programma. Liz heeft ook de salsachoreografe vervangen in het zevende en het achtste seizoen van SoYouThinkYouCan Dance. De choreografie voor de film The UglyTruth is ook gemaakt en gedanst door Liz.

Liz Lira deelt haar passie voor de salsa nog dagelijks wereldwijd. Ze heeft inmiddels de Liz Lira Foundation opgericht om jong danstalent te helpen hun talent te ontwikkelen in derde wereldlanden.

Abonneren op Liz Lira