Dorottya Kiss

Dorottya KissDorottya Kiss (1980) is de oprichtster, algemeen directeur, artistiek leidster en choreograaf van de KISS moves FUSION Dance Company.

Biografie Dorottya Kiss

Geïnspireerd door het ballet de Notenkraker die zij op 4 jarige leeftijd zag, begon Dorottyaals hiphop - en volksdanseres in de straten van Boedapest. Vervolgens ging zij naar het gymnasium van de Hongaarse Dansacademie in Boedapest.

Vanaf het begin van haar opleiding en carrière vond zij het belangrijk om een veelzijdige danseducatie te krijgen. Zo is zij afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, heeft ze een Jazztheater Show musical opleiding gedaan en gastlessen gekregen op de Moderne Dans opleiding van Amsterdam en Rotterdam. Naast haar opleiding in Dans, heeft Dorottya ook een bachelor diploma Cultuurwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dorottya is momenteel haar twee Master studies aan het afronden (Sociologie van Kunst en Cultuur en CulturalEconomicsandEntrepreneurship) aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Sinds haar terugkeer uit het buitenland in 2005 (waar zij onder andere haar Pilates en Yoga kennis volgens Amerikaanse modellen heeft opgedaan) is Dorottya als docente, repetitor, choreograaf, coach en mentor verbonden aan onder andere ROC MBO dans, AHK Theaterschool dansopleiding en het Fonty’s Dansacademie in Tilburg. Verder is zij werkzaam geweest als dansdocent en choreograaf binnen het kader van de 5 o’clock lessen en gaf zij verschillende soorten lessen aan amateur dansliefhebbers en VWO studenten (Amsterdam Dance Centre, Het Fijnhout theater, Roots en Routes, Wladimir Dance Studios, Nationaal Jeugd Musical danstheater). Ook heeft zij als freelance productie/projectcoördinator aan diverse cultuurprojecten meegewerkt voor onder andere Krater theater- Amsterdam Zuidoost en het Muiderpoorttheater Amsterdam. Dorottya is mede-eigenares van een klein grafisch en ‘motion’ ontwerpfirma: BARDooo Art Works.

De KISS moves

In 2005 heeft Dorottya het FUSION dansgezelschap de KISS moves opgericht. Sinds 2009 is zij fulltime bezig met haar gezelschap als allround manager, artistiek leider en choreograaf.

De KISS moves is gevestigd in Amsterdam en is het huisgezelschap van Theater de Meervaart. Het dansgezelschap maakt energiek danstheater en streeft naar een absolute FUSION van muziekgenres en academische danstechnieken (zoals moderne dans, klassiek ballet en volksdans) met populaire danskunstvormen (zoals stijldansen en urban danstechnieken). Per voorstelling, afhankelijk van het thema, komen deze danstechnieken afwisselend en in meer of mindere mate tot uitdrukking. Het resultaat is een eigen bewegingstaal die aantrekkelijk is voor een breed publiek, van jong tot oud, van de geoefende kijker tot de nieuwkomer.

Foto: Ben van Duin - de KISS moves
Nieuws - 23 sep 2015

In november 2015 viert dansgezelschap de KISS moves haar tienjarig jubileum met de dansvoorstelling 'WHY are YOU?- 10 jaar FUSION danstheater'.

Interview - 20 mei 2014

Volgens de jury van Everybody Dance Now waren de dansers van De KISS moves veruit de beste. Toch gingen ze vanwege gebrek aan publieksstemmen niet door naar de finale. Dans Magazine praat met Dorottya Kiss over haar deelname aan dit populaire tv-programma.

Nieuws - 30 apr 2014

Van 15 tot en met 18 mei draait in jeugdtheater de Krakeling in Amsterdam alles om dansvoorstellingen voor jongeren en kinderen. Tijdens het Laten we dansen festival zijn er optredens van onder andere de KISS moves, Don’t Hit Mama en Danstheater AYA. Ook is er een speciaal voorprogramma: Het rad van avontuur.

Abonneren op Dorottya Kiss