Cesc Gelabert

Cesc Gelabart. foto Ros RibasCesc Gelabert (Barcelona, 1953) is een Spaanse danser en choreograaf die gezien wordt als een van de meest invloedrijke choreografen van het moment in Spanje. Hij studeerde architectuur en hij begon zijn carrière in de danswereld toen hij met een vriendin meeging naar danslessen van Ana Malera. Al snel volgde hij er lessen als ballet, jazz en andere technieken. Naast het dansen deed hij ook nog actief aan voetbal, wat hij in het weekend uitoefende.

Danscarrière Cesc Gelabert

Toen hij echter werd opgenomen in het gezelschap van Malera, bloeide zijn carrière als danser pas echt op. Al snel werd zijn interesse en talent voor choreografie zichtbaar en ging hij aan de slag als maker vanaf 1972. Naast het maken bleef hij jazz lessen volgen, waarvan de lessen van Matt Mattox favoriete lessen waren. Hij leerde later danseres en choreografe Lydia Azzopardi kennen en richtte samen met haar in 1980 het gezelschap Gelabert Azzopardi op in Barcelona.

Succes voor Cesc Gelabert

Naast zijn werk voor het gezelschap en als freelance choreograaf, bleef hij ook solo’s voor zichzelf maken. En niet zonder succes. Zowel als danser en als choreograaf heeft hij meerdere Spaanse, maar ook buitenlandse prijzen gewonnen. Als choreograaf creëerde hij onder andere voor Tanzteater Komischer Oper in Berlijn, Balletto di Toscana en Ballet Gulbenkian.

 

Abonneren op Cesc Gelabert