Anu Viheriäranta

Danseres Anu Viheriäranta De Finse Anu Viheriäranta (Helsinki) volgde haar dansopleiding aan het Helsinki Dans Instituut en aan de Royal Ballet School in Londen. Vervolgens danste ze bij het Fins Nationaal Ballet, waar ze kennismaakte met het werk van Rudi van Dantzig en Toer van Schayk, en hun respectievelijke versies van Het Zwanenmeer en Notenkraker en Muizenkoning. Het was voor haar aanleiding om in 2005 te kiezen voor een carrière in Nederland, bij dansgezelschap Het Nationale Ballet.

Dansprijzen Anu Viheriäranta

In 1998 won Anu Viheriäranta de Prix d’Espoir van een van de belangrijkste balletcompetities voor jong talent, de Prix de Lausanne. In 2010, het jaar waarin ze benoemd werd tot eerste soliste, werd Anu Viheriäranta onderscheiden met de Alexandra Radius Prijs en nomineerde tijdschrift Dance Europe haar als ‘outstanding dancer of the year 2010’ voor haar optreden in David Dawsons Reverence.

Nieuws - 13 jul 2015

De Russische dansers Anna Ol wordt per 17 augustus 2015 eerste soliste bij Het Nationale Ballet. Semyon Velichko versterkt het balletgezelschap als tweede solist. Eerste solisten Jurgita Dronina en Anu Viheriäranta nemen afscheid van Het Nationale Ballet.

Abonneren op Anu Viheriäranta