Anna Pavlova

Foto door Patrick McDonaldAnna Pavlova is geboren op 12 februari 1881 in St. Petersburg, Rusland. Toen ze afstudeerde aan de Imperial Ballet School kwam ze bij het balletgezelschap van het Mariinsky Theater. Al gauw werd ze hier eerste soliste. De grote doorbraak van Anna Pavlova kwam echter toen ze de rol danste van Stervende Zwaan in de gelijknamige voorstelling van Michael Fokine in 1905. In 1931 stierf Anna aan een longontsteking terwijl ze op tour was met haar eigen opgerichte dansgezelschap.

De jeugd van Anna Pavlova

Ballerina Anna Pavlova is geboren in St. Petersburg in 1881. Al van kinds af aan wilde ze dansen. Toen Anna acht jaar was, ging ze kijken bij een optreden van Doornroosje in het Mariinsky Theater in St. Petersburg. Sindsdien wist ze zeker dat ze later een carrière als danseres wilde behalen. Haar moeder steunde haar hierin en binnen twee jaar werd Anna toegelaten tot de Imperial Ballet School in St. Petersburg. Anna was de jongste danseres ooit om het te schoppen tot studente aan de beroemde opleiding.

Op de Imperial Ballet School werd Anna’s talent al gauw ontdekt, maar Anna wist dat er meer dan alleen talent nodig was om professioneel danseres te worden. Haar talent, gecombineerd met haar gedrevenheid, zorgde ervoor dat Anna in 1899 afstudeerde.

De balletcarrière van Anna Pavlova

Anna studeerde af als coryphée. Dit maakte dat ze nooit in grote groepen heeft hoeven dansen, maar meteen mocht meedoen in de kleinere groepen op het podium. Haar eerste optreden was op 19 september 1899. Ze trad op in een groep van drie in hetzelfde theater als waar ze zelf ooit bedacht dat ze danseres wilde worden.

Met elke voorstelling die Anna danste, werd ze beter en beroemder. Het was in 1905 dat Anna Pavlova echt doorbrak als danseres: ze danste de hoofdrol in de voorstelling De Stervende Zwaan van Michael Fokine. Met haar genuanceerde bewegingen en haar intense gezichtsuitdrukkingen wist ze het publiek te overtuigen van de breekbaarheid van het leven. De Stervende Zwaan werd de rol die het leven van Anna voorgoed veranderde.

In 1906 danste Anna de hoofdrol in de voorstelling Giselle. Na nog maar zeven jaar gedanst te hebben bij het gezelschap danste ze als eerste soliste.

In 1911 nam Anna een grote stap in haar carrière door haar eigen balletgezelschap op te richten. Op die manier had ze zelf de leiding over de voorstellingen en kon ze haar eigen gedanste rollen choreograferen. Ze stelde haar echtgenoot, Victor Dandré, aan om directeur te worden van het gezelschap. De laatste twee decennia van haar balletcarrière ging Anna op tour met haar gezelschap over heel de wereld.

De dood van Anna Pavlova

Toen Anna in 1931 met haar gezelschap in Nederland was om optredens te verzorgen, kreeg ze een longontsteking. Haar gezondheid ging snel achteruit. Op haar sterfbed vroeg Anna of ze haar zwanenkostuum nog een laatste keer mocht bekijken. Op 23 januari 1931 stierf Anna in Den Haag.

Anna Pavlova was een van de bekendste en invloedrijke dansers aller tijden. Haar passie en sierlijkheid zijn alleen nog te bewonderen op portretten.

Abonneren op Anna Pavlova