Alan Lucien Øyen

Alan Lucien Øyen, 1978, is een choreograaf, schrijver en artistiek directeur uit Noorwegen. Hij heeft het gezelschap Winter Guests opgericht in 2006. Zowel binnen Noorwegen als ver over de grenzen worden hij en zijn werk zeer gewaardeerd.

Opgroeien in een theater

De vader van Øyen werkte in een theater, waar hij dus ook deels opgroeide. Vanaf dat hij 7 jaar oud was keek hij vaak naar voorstellingen: van klassieke producties tot hedendaagse stukken zoals de wereldpremière van de Noorweegse toneelschrijver Jon Fosse.

Toen Øyen 17 werd leerde hij over ballet van Peter Tornev, een bekende Bulgaarse balletmeester afgestudeerd aan de Vaganova Academie. Samen trainde ze vier jaar voordat Øyen werd toegelaten tot de ‘State School of Art’ in Oslo. Hij studeerde daar af als danser in 2001. De eerste paar jaar naar zijn afstuderen was hij danser bij ‘The Norwegian National Contemporary dance company: Carte Blanche’. Hij ontmoette daar de Amerikaanse choreografe Amanda Miller, waarmee hij later in het gezelschap Pretty Ugly in Köln danste.

Winter Guests

Øyen choreografeerde zijn eerste stuk excerpts of citation without context in 2004, een solo die ging over de overvloed aan informatie van vandaag de dag. Het stuk was gebaseerd op een essay van Jean Beudrillard: Exran Totale. Vanaf 2006 had Øyen zijn eigen gezelschap: Winter Guests, een multidisciplinair gezelschap wat acteur, dansers, schrijvers, ontwerpers en technici samenbracht voor het internationale toneel.

Kenmerken choreografie en beweging

Of het nou theater, dans of film is, het werk van Øyen bevat vaak veel emotie en drama. Zijn choreografische bewegingstaal is vrij complex en technisch ook uitdagend. Zijn inspiratie komt voort uit de wereld om hem heem, zo heeft hij een hele grote bron om uit te putten. Van bekende kunstwerken tot popcultuur, maar ook persoonlijke gesprekken en ervaringen neemt hij mee in zijn werk. Daarin is hij altijd op zoek naar een zo oprecht mogelijke menselijke expressie.

Bronnen:

Wikipedia, Winter Guests

 

 

 

Alan Lucien Øyen
Reportage - 28 jan 2021

Deze week staat Alan Lucien Øyen in de spotlight! Hij is een choreograaf, schrijver en artistiek directeur uit Noorwegen.

Alan Lucien Øyen
Nieuws - 7 okt 2019

Het Noorse supertalent Alan Lucien Øyen onderscheidt zich door zijn multi talent en zijn monumentale voorstellingen

Podium Dans
Nieuws - 7 okt 2019

met oa Alan Lucien Øyen, Adriaan Luteijn, Marco da Silva Ferreira en de winnaar van de Zwaan

Abonneren op Alan Lucien Øyen