Adam Benjamin

Adam Benjamin is danser, choreograaf en dansdocent geboren in 1958 in Engeland. Zijn vader, Joe Benjamin, was de pionier van de Aventure Playground. Zijn moeder was kunstenaar, kostuumontwerpster bij Sadlers Wells en werd later docent.

Dansers met en zonder beperking

Benjamin begon met het trainen van Tai Chi en Ba-kua door Rose Shao-Chiang Li, Shintaido door Ken Waight en lichaamswerk door Franklyn Sills. Vanaf 1987 trainde hij bij Dance and Fine Art waar hij ook de Humphrey techniek leerde kennen. Toen hij afstudeerde leerde hij Celeste Dandeker kennen en in 1990 begonnen ze samen met lesgeven, bij wat uiteindelijk CandoCo Dance Company werd. Dat dansgezelschap was het eerste professionele gezelschap voor mensen met en zonder beperking. Als medeoprichter en artistiek directeur choreografeerde en danste Benjamin voor en met het gezelschap tot 1996. Daarna ontwierp hij het educatie programma, waarmee hij zichzelf presenteerde als docent in geïntegreerd werken. Later ging hij te werk als docent improvisatie.

Boek

Benjamin schreef een boek genaamd Making an Entrance. Theory and practice for disabled and non-disabled dancers, wat uitkwam in 2001. Het boek van Benjamin was de eerste praktische introductie voor het lesgeven aan dansers met en zonder beperking.

Prijzen

Benjamin heeft veel van de wereld gezien, zo werkte hij bijvoorbeeld in Zuid Afrika, Ethiopië en Europa. Door zijn werk en de vernieuwingen die hij bracht heeft hij vele prijzen gewonnen. Hij kreeg onder andere de Sainsbury’s Award voor educatie en door zijn werk in het hoger onderwijs kreeg hij de prijs National Teaching Fellowship in 2013.

Holland Dance Nederland

Voor Holland Dance leidde hij het Research Lab met studenten van de Docent Dans opleidingen van Codarts en ArtEZ om onderzoek te doen naar inclusiedans. De resultaten hiervan waren te zien tijdens het DanceAble symposium in Den Haag.

Adam Benjamin over zijn werk en samenwerkingen:

Bron
Adambenjamin.co.uk

Abonneren op Adam Benjamin