Home » Blogs
Dans Magazine - Joost Groeneboer

Zachtheid

13 januari 2016 - Joost Groeneboer

Mijn oma of tante een verjaardagszoen geven, ik deed het vroeger met tegenzin. Ik had er al helemaal niet aan moeten denken om met ze te dansen, maar dat kwam gelukkig nooit voor. Kinderen van nu reageren niet anders. “Moeten we dit straks ook met die bejaarden doen?”, vraagt een jongetje opstandig als hij zijn handen in die van de dansdocente leggen moet.

Aanraken is heel eng, maar dat is nu precies wat de kinderen in het winnende filmpje van het filmfestival Cinema Senior leren doen. De film Kijk in mijn ogen gaat over een gelijknamige dansvoorstelling met senioren, kinderen, twee professionele dansers en livemuziek. Twee ochtenden geven de dansers en muzikanten workshops in een verzorgingshuis en twee middagen aan de kinderen van een basisschool. Giechelend leren de kinderen elkaar in de ogen te kijken, elkaar aan te raken en onder elkaars armen door te dansen.

Ontmoeting van twee generaties

“Voel eens even bij de buurvrouw, bij de buurman…” Ook de ouderen, van wie sommigen met dementie, leren elkaar aanraken en daarmee ook anders te zien. Caroline Vermeulen, activiteitenbegeleider in een wooncomplex voor ouderen, zegt erover in de film: “Er is een zachtheid vanuit de dansers, vanuit de muziek. Maar die zachtheid wordt ook doorgegeven, alle bewoners reageren vanuit een zachtheid en dat is heel mooi om te zien.” Uiteindelijk maken de ouderen en kinderen vol enthousiasme samen een choreografie. Volgens Monique Masselink van Stichting pra muziektheater “een ontmoeting van twee generaties, die naar elkaar kijken, elkaar aftasten, elkaar aanraken en steeds dichterbij komen. Deze twee generaties hebben elkaar veel te vragen en veel te vertellen.”

De ouderen, maar ook de kinderen genieten zichtbaar. “Toch wel leuker dan ik had gedacht”, reageert een van de leerlingen achteraf. En een andere: “Wel iets rustiger dan je doet met je familie, of vrienden”. In ieder geval voor herhaling vatbaar. Een ontroerend filmpje.

Editorial uit Dans Magazine 4/2015

Nooit meer een nummer missen? Profiteer dan van de superaanbieding!