Home » Blogs
Lieneke Mous

Young makers Platform bij theaterfestival Roestige Planken

5 juni 2015 - Zahira Mous

Lieneke Mous staat dit jaar, met haar initiatief Young Makers Platform, op het Roestige Planken Theaterfestival van Amsterdam Roest, dat van 5 tot en met 7 juni plaatsvindt. Haar duet De Doos gaat op 6 juni in première.

Changing Lives Through Dance

Vorig jaar ben ik in mei naar Brazilië afgereisd om voor mijn organisatie Changing Lives Through Dance (CLTD) ons tweejaarlijkse dansproject te leiden en te doceren. Binnen een paar weken na mijn aankomst was er turbulentie met mijn leerlingen en hun levens, maar ook zeker op persoonlijk vlak stond alles op z’n kop. 

Alles draaide 180 graden om, of eigenlijk 360 graden om mij heen. Terwijl er zoveel gaande was probeerde ik sterk te blijven ter ondersteuning van mijn leerlingen die het hard nodig hadden en hebben. Ik ben uiteindelijk pas dit jaar in maart weer naar Nederland teruggekomen. Mijn jaar in Brazilië was levensveranderend. Graag vertel ik hier in mijn volgende blog meer over. 

Ik heb een passie voor Changing Lives Through Dance en de danseducatie projecten die ik voor jongeren in Brazilië en India organiseer, omdat ik als dansdocent en als mens daar zoveel waardering voor krijg en direct de diepe impact van dans bij de leerlingen kan zien. Mijn hart ligt ook bij het maken van nieuw, sociaal-geëngageerd danstheater werk met professionele dansers. Ik ben dus altijd bezig met het balanceren van mijn projecten als dansdocent en als danstheatermaker. 

Young Makers Platform

Toen ik in maart terugkwam naar Amsterdam heb ik bijna direct een auditie gehouden om een nieuw danstheaterduet te maken. Ik wilde na twee jaar ook weer graag een dansvoorstelling produceren voor mijn initiatief Young Makers Platform (YMP), dat dus in 2014 niet plaatsvond. In 2013 startte ik YMP met als missie om jaarlijks een multidisciplinaire voorstelling te produceren voor jonge / nieuwe makers uit binnen –en buitenland van alle performance disciplines. 

Dit jaar ben ik voor YMP een samenwerking aangegaan met het Roestige Planken Theaterfestival van Amsterdam Roest. Als thema’s hebben we ‘identiteit’ en ‘nostalgie’ gekozen. Het festival wordt één groot inspirerend feest dat van 5 tot en met 7 juni plaatsvindt bij Amsterdam Roest. Mijn duet De Doos gaat op 6 juni in première en ik vind het erg spannend om nieuw werk te tonen. Mijn danseressen zijn Merel Cornet en Wies Berkhout. Ook toon ik een korte dansfilm getiteld Who am I without my story? met danseres Helena Lopez. 

Lieneke Mous - De Doos

De Doos gaat over de identiteit van twee jonge vrouwen. In het proces hebben we gekeken naar welk gedrag en welke gedachten ons zijn aangeleerd. Ik heb de dansers (en mezelf) de vraag gesteld wat erover blijft wanneer we deze lagen weghalen. Het is een zeer persoonlijk proces voor de dansers en voor mij als maker een zoektocht om de choreografie zo persoonlijk te maken dat het een toeschouwer raakt, maar ook weer niet zó persoonlijk dat men zich niet kan verhouden tot het stuk. Dit vraagstuk is ook de grondlegger van de korte dansfilm Who am I without my story? met Helena Lopez.

Onlangs heb ik een open repetitie / try-out georganiseerd en onze bezoekers om feedback gevraagd. Dat was voor mij een kwetsbaar moment en een mogelijkheid openheid te creëren in het creatieve proces met toeschouwers.

YMP Programma tijdens Roestige Planken in Amsterdam

Omdat YMP een platform is voor meerdere makers staat er naast De Doos nog meer op ons programma. Zo heb ik bijvoorbeeld Palpita uitgenodigd, een fado band uit Amsterdam met prachtige, emotionele Portugese muziek die recht uit het gevoel en in je hart speelt. 

Daarnaast komt het Amerikaans/Britse duo Her Grace hun ukelele muziek spelen met teksten die uit het nomadeleven van zangeres Anna Paulette (NYC) komt in samenwerking met Bethany Ginabelle (Londen). 

En YMP zal de dansfilm I want to I have to van Sanne Clifford en Edu Hernandez tonen dat ook is geselecteerd voor een jonge choreografen festival in Denemarken later dit jaar. 

Vrijdag 5 juni om 19:30u in het café van Roest
Palpita met fadomuziek tot 20:00h

Zaterdag 6 juni om 16:00u en 20:00u in de grote witte tent op het festival terrein 
Her Grace, emotionele ukelele muziek van zangeressen en muzikanten Anna Paulette (NYC) en Bethany Ginabelle (Londen)
Who am I without my story? Korte dansfilm gemaakt door Lieneke Mous met danseres Helena Lopez 
De Doos (The Box), nieuwe choreografie van Lieneke Mous waar ze de afgelopen twee maanden aan heeft gewerkt met danseressen Merel Cornet en Wies Berkhout.

Zondag 7 juni om 20:00u in de grote witte tent

Who am I without my story? Korte dansfilm van Lieneke Mous
De Doos, danstheaterduet van Lieneke Mous
I want to I have to, dansfilm van Sanne Clifford en Edu Hernandez

Het festival is GRATIS, maar alle makers spelen uit de hoed en we hopen dan ook dat je cash meeneemt om je waardering te tonen voor onze makers en de voorstellingen. Tot dit weekend!! 

Data: 5 – 7 juni, 2015
Locatie: Amsterdam Roest, Jacob Bontiusplaats 
Informatie: https://www.facebook.com/youngmakersplatform 

Foto door: Alexander van der Linden|Dephoid