Home » Blogs

Yell Penelope neemt je mee naar de ‘roots’

19 januari 2013 - Gonda Franssen

Een krachtige, poëtische en humoristische dansvoorstelling beleven? Kom dan donderdag 31 januari naar de voorstelling ‘Yell Penelope’ van de Tilburgs/Servische choreografe Jelena Kostić (onder andere bekend van ‘March’, Theaterfestival Boulevard 2011) in de Verkadefabriek.

In deze voorstelling draait alles om de vraag: waar kom je vandaan?. Jelena Kostić neemt je mee naar haar eigen Servische roots en de worsteling met de tradities uit haar eigen jeugd. Blijf je trouw aan je tradities? En zo ja, hoeveel houd je vast aan je eigen gebruiken als je in een ander land woont?

In de dansante verkenning Yell Penelope zoeken de dansers steeds die grenzen op. En daarmee het innerlijke conflict tussen leven, dromen en verwachtingen versus afkomst, gebruiken en instinct. De twee dansers en twee danseressen zijn veelzijdige talenten. Ze dansen, zingen en bespelen muziekinstrumenten. Toepasselijk koos Kostić voor dansers met verschillende achtergronden. Het stuk karakteriseert zich door strijdlustige dans, scherpe gebaren en krachtige acrobatische duetten en dat alles ondersteunt door Servische, traditionele muziek.

Ondanks het zware thema, blijft het een lichtvoetige voorstelling. Dat komt onder meer door de humoristische wijze waarop Kostić speelt met het overgeven aan of breken met tradities. Zo komt een vrouw het toneel op, gekleed in een grijze mantel. Ze zingt een traditioneel klinkend Servisch lied. Vervolgens werpt zij de mantel af en verschijnt een danseres in een rode bikini en gouden broek. De daaropvolgende ‘foute’ Eurovisiesongfestivalact is een bijzondere kwinkslag. En zo kent de voorstelling meer onverwachte momenten van gekte en humor. Volgens Kostić is dat ‘de typische, soms zwartgallige, humor van Serven’.

Yell Penelope haalt je letterlijk uit je comfortzone en is alleen al daarom de moeite waard om te bekijken. De voorstelling is nog te zien op donderdag 31 januari in de Verkadefabriek. Meer info & tickets.

Gezien: op maandag 14 januari 2013
Door: Gonda Franssen van het dans!emble

Gonda Franssen