Home » Blogs
© RTL, Battle on the Dance Floor

Wat vertellen de choreografieën van Avant Garde Collective?

17 februari 2016 - Kevin van der Kleij

© RTL, Battle on the Dance Floor"Fuck Glazenwassen G, jullie moeten shows gaan maken”, zo luidde het jurrycommentaar van Timor Steffens tijdens de tweede aflevering van Battle On The Dancefloor. Waarop presentator Dennis Weening mij vroeg of ik van dans mijn werk zou willen maken. Ik antwoorde: "Ja, dat zou mooi zijn, maar van dansen alleen word je niet rijk. Nou, sommigen van ons wel".

Wij dansers zijn bekend met het woord ‘skeer’ (straattaal voor ‘blut’). Soms hebben we het gewoon even wat minder. Mijn parttime baan als glazenwasser helpt me om skeere tijden te voorkomen.

Avant Garde Collective naar halve finale van Battle on the Dancefloor

Iedereen is blij met het resultaat en de punten van de jury. Met vijfenzeventig punten liggen wij aan kop, maar daarmee is de strijd nog niet beslist. In de dance-off doen de punten er niet meer toe, dus er kan nog van alles gebeuren. Wij wisten uiteindelijk de drie battles driemaal te winnen, waardoor de hele dansvloer van de tegenstanders weg viel. Een dikke overwinning voor Avant Garde Collective!

Idee achter de Showcase: de ontmoeting

Onze showcase opent met een fictieve landkaart. Iedereen begint op de plek van zijn woonplaats. Zodra de muziek start staan Herrold en ik als oprichters van Avant Garde op. Als laatste staat onze jongste maar enige echte breakdancer Tim Jansen op. Hij is de laatste die wij hebben gevraagd voor Avant Garde Collective. Wij wisten dat Tim niks anders deed dan breakdancen, maar toch een sterke aanwinst zou zijn voor de crew. In de eindpositie nemen wij de oh zo jonge b-boy onder onze hoede. Zo laten wij zien hoe wij als individuen toch een sterke groep vormen.

Idee achter de Object challenge: sterk als elastiek

Het elastische doek vormt in deze choreografie de rode draad. Nou ja, eigenlijk paars, want het doek is paars. Het doek staat symbool voor het bij elkaar houden van de groep. Je ziet mij als de koppige persoon, die er niet in gelooft en er tussenuit wil glippen. De rest probeert mij tegen te houden. Langzamerhand zie je meer struggles met het doek; dansers die het doek loslaten en terug oppakken.
Uiteindelijk word ik terug gehaald in de groep. Eenmaal bij elkaar gekomen, laten we het doek los en gaan wij door op eigen kracht. Samen staan we sterk!

Idee achter de Synchroon challenge: party met Avant Garde Collective

Wij houden wel van een feestje en dat zie je hier terug. In deze choreografie dansen we synchroon onze verschillende specialiteiten plus typische Michael Jackson moves. Aangezien Michael Jackson onze grootste inspiratie is, mocht hij natuurlijk niet ontbreken in het programma. Vandaar deze muziekkeuze: een ode aan The King of Pop! Wij wisten natuurlijk ook, dat dit goed in de smaak zou vallen bij de ex-danser van Michael Jackson, Timor Steffens.

The Voice of Holland Finale

Na het winnen van deze aflevering van Battle on The Dancefloor, werden wij gevraagd op te treden in de live finale van The Voice of Holland. Niet om te zingen, maar om te dansen tijdens het gastoptreden van Fleur East. Binnen een paar uur werd de choreografie aangeleerd. Overal werd extra geoefend op de dans, van de kleedkamers tot aan de wandelgangen.

In diezelfde wandelgangen zag ik, tijdens het oefenen, John de Mol staan. “Zal ik hem aanspreken? Zal ik tot drie tellen en erop afstappen?” In mijn hoofd speelde het nummer van Guus Meeuwis zich af "ik tel tot drie! Een, twee, drie en dan gaat het gebeuren!"  In werkelijkheid telde ik “een…twee…twee en een half… drie… nou oké vier..” Maar bij vier liep hij weg! Dat gaf mij de drive om stiekem achter hem aan te huppelen, waarop Tim mij volgde.

"John!" riep ik. John de Mol stond stil, draaide zich om. Ik zag dat hij twijfelde om door te lopen. Dat vind ik niet gek, die man heeft het hartstikke druk en we moesten heel de gang nog af huppelen. Ondanks dat bleef hij op ons wachten. Eenmaal aangekomen gaven we John een hand en bedankten hem voor dat wij hier mochten dansen. Achteraf kregen wij te horen dat hij dat erg kon waarderen en erom moest lachen.

Het optreden zelf verliep beter dan gedacht. Deze dag was voor ons een top ervaring!

Voorbereiding op halve finale Battle on the Dancefloor

© Avant Garde Collective

Het avontuur gaat door. Wij zijn nu druk bezig met de voorbereidingen voor de halve finale. Dit keer krijgen we het moeilijker. Nieuwe choreografieën, nieuwe sterke tegenstanders en een nieuwe challenge.

Ben jij benieuwd? Blijf kijken! Jullie gaan het allemaal zien bij Battle On The Dancefloor, elke woensdagavond op RTL 5.

Kevin van der Kleij