Home » Blogs

Travolta maakte dansen stoer

9 november 2011 - Jan Kooijman

De carrière van John Travolta ging lang niet altijd over rozen. Na doorbraakrollen in Grease en Saturday Night Fever raakte zijn carrière in de jaren ’80 in verval. Hij kwam bijna niet meer aan de bak en moest genoegen nemen met rollen in weinigzeggende films. Tot zijn grote comeback in 1994. Een hoofdrol in de Tarantino-klassieker Pulp Fiction zette Travolta weer volledig op de kaart. Deze rol leverde hem een Oscarnominatie op. Met recht een comeback van formaat!

Toch maakten zijn vroegere (dans)rollen in Grease en Saturday Night Fever de meeste indruk op mij. Zeker toen ik nog een klein ventje was. Door John Travolta werd dansen namelijk stoer. Hij was toen het voorbeeld. In wezen was hij zijn tijd daarmee ver vooruit. De emancipatie van de huidige mannelijke
danser maakt grote sprongen. De dansvakopleidingen puilen uit met jongens die net zo willen dansen als deelnemers aan populaire televisieshows die Nederlands danstalent zoeken. Ik denk aan Floris Bosveld of Timor Steffens. Ook binnen de gezelschappen is het niveau van de mannelijke dansers mijn inziens aanmerkelijk verbeterd.

Tijdens mijn jeugd was het anders. Dansen voor jongens was niet cool. Integendeel zelfs. Er waren maar weinig dansfilms en al helemaal geen televisieshows over dansen. Dansen was voor ‘mietjes en nerds’. Voor jongens van mijn generatie waren er weinig stoere dansiconen. Eigenlijk alleen John Travolta. Zijn dansen was de reden dat ik een half jaar lang iedere zondagochtend twee keer achter elkaar Grease keek. ‘I got chills, they’re multiplying’. Een stoere held die het meisje kreeg. En nog weleentje die ook fenomenaal kon dansen, net als hij.

Opmerkelijk genoeg maakt John Travolta dit jaar voor mij persoonlijk opnieuw een comeback. Dit keer in mijn eigen werkzame leven. RTL4, Talpa en Stage Entertainment gaan door middel van een talentenjacht op zoek naar de mannelijke hoofdrol in de musicalversie van Saturday Night Fever. Ze zoeken de nieuwe, Nederlandse John Travolta. Ik heb het genoegen gehad een aanbod te krijgen van Stage Entertainment, de producent van de musical. Ze vroegen mij een coachingsrol te gaan vervullen in het televisieprogramma waarin de hoofdrolspeler wordt gezocht. Ik heb het verzoek met plezier aanvaard.

Maar zoeken naar de nieuwe John Travolta… hoe doe je dat? Travolta speelt in de film Tony Manero. Tony is een stoere jongen van de straat, die ‘toevallig’ heel erg goed kan dansen. Goed kunnen dansen zal absoluut prioriteit nummer een zijn. Natuurlijk moet de kandidaat ook nog eens behoorlijk kunnen zingen. Ik ben nieuwsgierig naar de talenten die zich zullen aandienen bij de start van het programma. Ik hoop dat ze allemaal getalenteerd zijn en dat ze erg goed kunnen dansen. Ik hoop vooral dat de zoektocht én de uiteindelijke winnaar – inclusief zijn dansmoves – een bijdrage gaan leveren aan de verdere emancipatie en ontwikkeling van de toekomstige, mannelijke Nederlandse dansers. Die kwaliteit bezat John Travolta beslist. Ik ben hem er dankbaar voor.

 

Deze column is eerder verschenen in Dans Magazine 5 2011

Jan Kooijman