Home » Blogs
Esther Smit

Tilburg Moves 2015 swingt!

28 februari 2015 - Esther Smit

Op 20, 21 en 22 februari vond de 7e editie van Tilburg Moves plaats in het T-kwadraat in Tilburg. Tilburg Moves is een stijldanswedstrijd en wordt georganiseerd door de Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB), de World Dance Sport Federation (WDSF) en de stad Tilburg. Dansparen uit vijftien verschillende landen streden op 500 vierkante meter dansvloer om de hoofdprijs. Ook Esther Smit danste mee.

Stijldansen op Tilburg Moves

De wekker gaat om half zeven ’s ochtends, een kwartier later dan de normale tijd waarop ik opsta op een werkdag. Terwijl mijn vriend - en danspartner - zich nog even omdraait, spring ik uit bed om mezelf voor te bereiden op de wedstrijd van vandaag. Het is het tweede jaar dat we mee doen aan Tilburg Moves en ik verheug me er al de hele week op. 

Dit is de eerste keer dat ik een wedstrijdkapsel met kort haar moet fabriceren en ook dit heeft me al de hele week bezig gehouden. Gewapend met mousse, borstel, kam en haarlak ga ik aan de slag. Het kost me drie kwartier om iets moois van mijn haar te maken. Daarna besteed ik nog eens drie kwartier aan mijn make-up, want ook daarvoor heb ik iets nieuws bedacht. De vloer waarop we dansen vandaag is veel groter dan wat we normaal gewend zijn, dus mag de make-up ook een stuk heftiger. Strak in de haarlak en de make-up werk ik snel nog het ontbijt naar binnen dat mijn vriend gemaakt heeft, voordat we de deur uit gaan. 

In het T-kwadraat ontmoeten we nog drie andere paren van onze dansvereniging, ESDV Footloose, die vandaag mee doen. Ik hou van de sfeer die hier heerst. Dansers uit allerlei landen en van alle niveau’s lopen door elkaar en delen hun passie voor het dansen. Het is een wedstrijd, maar de sfeer is ontspannen en gemoedelijk. Ik ken een hoop andere dansers en via hen ontmoet ik ook altijd weer nieuwe mensen. Zo is er altijd wel wat bij te kletsen met mensen rondom de vloer. 

NADB Tilburg Moves

De dag begint om tien uur met Debutanten vier, de klasse waarin mijn vriend en ik staan. De Debutantenklasses lopen op van vijf tot twee en daarna gaat het over in de Open Klasses C, B, A en daarna de Hoofdklasse. Je kunt als paar in de Open Klasse ervoor kiezen om te blijven dansen als amateur of om het dansen als professional te doen. Kies je voor dat laatste, dan maak je van stijldansen en wedstrijden dansen dus je beroep. Om hoger te komen in klasses moet je als paar promotiepunten behalen. Deze krijg je door eerste, tweede of derde te worden op een wedstrijd. De eerste plek krijgt altijd het meeste aantal promotiepunten. Om te promoveren naar een volgende Debutantenklasse moet je een bepaald aantal promotiepunten hebben.

Mijn vriend en ik zijn vorig wedstrijdseizoen in zowel de standaard als de latin gepromoveerd van Debutanten vijf naar Debutanten vier. De standaard bevat als dansen: de Engelse Wals, de Tango, de Quickstep en, naar mate je hoger in de klasses komt, ook de Weense Wals en de Slow Fox. De latin bevat als dansen: de Cha-cha-cha, de Rumba, de Jive en in de hogere klasses komen daar de Samba en de Paso Doble bij. In de wedstrijd waar we vandaag aan mee doen is Debutanten vijf komen te vervallen en dus moeten wij, in Debutanten vier, het spits afbijten.

Op Tilburg Moves is er altijd één dans in zowel standaard als latin basisdans, hierin mag je niet meer dansen dan de basispassen. Dit jaar is dat in standaard de quickstep en in latin de jive. We hoeven het programma van onze quickstep gelukkig niet aan te passen, maar in onze jive moeten we toch wel de helft van onze normale choreografie weglaten. 

We dansen een fijne wedstrijd. De chemie tussen mijn vriend en mij is goed, ik kan hem goed volgen op de vloer in de standaard en onze latin heeft meer ‘oemph’ dan normaal. Op die ‘oemph’ moeten we het meeste trainen in de latin, dus het is fijn dat het hier goed gaat. Ik merk wel dat we in de standaard nog wat meer aan de stabiliteit van onze houding moeten werken, want vooral in de tango wiebelen we soms nog te veel. Houding is erg belangrijk in de standaarddansen, omdat het er voor zorgt dat je stabiel en technisch goed kunt dansen als paar. Je staat immers gedurende alle dansen tegen elkaar aan. Het is een belangrijk punt waar juryleden naar kijken om te bepalen of je door mag naar de volgende ronde. In de latin is een heel ander type houding belangrijk, want hierin sta je niet continu tegen elkaar aan. Rechtop staan en vooral persoonlijkheid op de vloer zijn hier doorslaggevend. De andere paren van Footloose dansen voor hun gevoel ook een goede wedstrijd, maar het mag helaas niet baten. We nemen vandaag geen prijzen mee naar huis. 

Open Klasse Tilburg Moves

Gelukkig is er de rest van de dag nog genoeg te zien. Vandaag komt de open klasse standaard C, B, A en Senior IV (65+) langs, kunnen we kijken naar Open Klasse B en A Latin en bovendien is vanmiddag de WDSF World Open Latin. Ik besluit mijn valse wimpers af te doen en me om te kleden in gemakkelijke kleding. 

Tussendoor zeg ik goedemorgen tegen Jan-Willem Mosterd en Kendra Kraus (nr 53 op de wereldranglijst standaard professionals). Zij komen vandaag hun trainingsparen aanmoedigen, waaronder de andere drie aanwezige paren van Footloose. Vorig jaar dansten zij hun NK op Tilburg Moves. Zodra mijn vriend en ik meer tijd hebben, willen wij ook graag bij hen gaan trainen. Vervolgens neem ik rustig een kijkje bij alle stands die aan de rand van de vloer staan. Er hangen de meest mooie ballroom- en latinjurken, er liggen haaraccessoires bedekt met strass-steentjes en ik kan alvast bekijken welk paar schoenen ik aan wil schaffen als de huidige versleten zijn. 

Als de Open Klasse Standaard Senior IV de vloer op komt zit ik samen met een vriendin vol bewondering te kijken. Als ik op die leeftijd nog op een dergelijk niveau kan dansen dan zou dat fantastisch zijn. Een favoriet paar is al snel gevonden in deze klasse. Een klein, Aziatisch koppel bestaande uit een statige heer en een elegante dame. Haar jurk is geïnspireerd op een kimono volgens mij en ze bewegen zo vloeiend over de vloer dat ik steeds naar ze blijf kijken. Enige tijd later zie ik de dame van dat paar aan de rand van de vloer zitten en besluit ik haar aan te spreken om aan te geven dat ik hen zo leuk vind om naar te kijken. Ze heeft een tijdje pauze en heeft zich van haar jurk omgekleed naar een trainingspak met daaronder lieve, roze pantoffeltjes. De dame blijkt uit Japan te komen en dat geeft me meteen de mogelijkheid om mijn roestige Japans te gebruiken. Ze is blij verrast te horen dat ik wat van haar taal spreek en we hebben een kort gesprekje, waarna ik haar succes wens voor de volgende rondes. 

WDSF World Open Latin

Ondertussen staan er al een hoop latin paren in te dansen en maken ook Jolien Dabekaussen en Nick Mollen (nr 415 op de wereldranglijst amateurs latin) zich klaar om de vloer op te gaan. Zij dansen, net als vorige jaar op Tilburg Moves, mee in de WDSF World Open Latin. Jolien vertelt dat de nummers 5 van de wereld, Yury Simachev en Anastasia Klokotova, vandaag ook op de vloer zullen staan tijdens de WDSF World Open Latin. Bovendien staan er nog meer topparen op de vloer, zoals Frank Zegels en Laura Jottay (nr 77 op de wereldranglijst amateurs latin). Jan-Willem Mosterd vertelt tijdens de World Open latin nog meer over de diverse paren die op de vloer staan, wie de beste dansers zijn en waar hij ze van kent. 

Ik heb de rest van de dag zitten genieten van de diverse latin paren, maar helaas was het om acht uur toch echt tijd om naar huis te gaan. Na een heerlijke douche en nog even ontspannen op de bank is het tijd om naar bed te gaan. Het was weer een fantastische Tilburg Moves!

Esther Smit