Home » Blogs

Tango, voetbal, passie: inspirerend Argentinië!

6 januari 2013 - Bianca de Ruijt

Je houdt rekening met wanneer je op vakantie gaat als danser zijnde (docent, prof of als je een school hebt). Midden in een seizoen even twee of drie weken eruit kan in sommige gevallen, maar is gewoon niet handig, dus doe je het niet. Toch?

Ik geef nu bijna tien jaar les en ik en mijn vriend Niels hadden een bestemming wat ons zo gaaf leek: Argentinië. Maar de beste reistijd is november, dus dat werd puzzelen. Zo gaat het dan ook echt: puzzelen. Welke week kan, op welke dag valt sinterklaas, wat komt het beste uit, heb ik invaldocenten? Maar dit jaar vielen alle puzzelstukjes op hun plek: we gingen midden in het seizoen het vliegtuig voor drie weken in Argentinië! Bofkont? Ja, echt wel!

In totaal twintig uur erover gedaan om van Amsterdam in Buenos Aires te komen. En ik ben dan gewapend met pen en papier, want dat is het moment dat ik van alles ga neerpennen. Ideeën, plannen uitwerken, nadenken over samenwerking met danscollega’s, alles weer eens op een rij zetten en evalueren. Nou, ik had me dus niet verveeld in het vliegtuig!

Daar sta je dan in een ander werelddeel, heerlijk weer, moderne stad met zoveel om nog te zien!
Ik en Niels hadden een deal gemaakt: hij gaat mee naar tango en ik ga mee naar voetbal. En zelfs nu kunnen we allebei niet kiezen wat onze voorkeur had: dans of het balspelletje! En dat is echt bijzonder te noemen voor ons!

Het temperament, ongelooflijk! We zijn bij www.galatango.com geweest voor de tango. Ik ga graag naar dansshows maar de laatste keer dat ik zo geïnspireerd was, was tijdens de voorstelling van Brejart Ballet. De dansers van galatango danste zo strak en afgewerkt maar vooral het temperament en de passie in de dans is ongelooflijk! En de dag erna naar de voetbalwedstrijd, wat heel spannend was, want we gingen met Argentina Juniors mee naar River Stadion. Wij waren dus publiek van de uitploeg…. Tja, zoek het avontuur op laten we maar zeggen! 

Met twintig bussen en ME begeleiding door de straten van Buenos Aires en de mensen waren zo fanatiek, ik heb nog nooit zo iets gezien. De aanhangers van de thuisploeg (lees: 50.000 man!!) waren overduidelijk met handgebaren langs de keel en het enige dat tussen ons instond was een groot hek en de ME. Snel doorlopen dus! Tijdens de hele wedstrijd en in de pauze bleven ze liedjes zingen, trommels spelen, springen, dansen, meeleven. Temperament, passie, trots zijn en ergens zo vol vuur voor gaan!

Altijd mooi om een andere cultuur te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen. Wat zou het goed zijn als we in Nederland één keer in het jaar een internationaal workshopweekend gaan organiseren en hier echt de ‘toppers’ bij elkaar hebben: choreografen van bijvoorbeeld galadiner tango Argentinië, Samba uit Rio, Brejart Ballet, Alvin Ailey ballet, en natuurlijk ook uit Nederland een topgezelschap. Alles één weekend bij elkaar: puur kwaliteit, passie voor dans en andere culturen ontmoeten.

Zo denk ik dan en kom ik weer op nieuwe ideeën. Ik deel ze natuurlijk niet altijd met jullie, maar voor dit idee is het belangrijk om het met meerdere collega’s te organiseren. Dus ben je geïnspireerd hierdoor, laat het weten! Waar ik door ben geïnspireerd? De diversiteit van een land qua cultuur en ook natuur. We zijn van de watervallen van Iguazu naar een klein eiland tussen Argentinië en Antartica met onder andere de koningspinguïn gelopen in tien uur (lees: afzien) en naar de bergtoppen van Fitz Roy, trekking op Petito Moreno Gletcher. Zeker een aanrader! Nu weer terug naar de orde van de dag en voorbereidingen treffen voor onder andere de show van de school in Delft in februari. Daarover meer in de volgende blog!

Blog van Bianca de Ruijt, Dansplaats | Dansworkz

Bianca de Ruijt