Home » Blogs

Stretchen: more please!

19 maart 2013 - Meeke Mutter

Door fanatieke atletiektraining op de korte afstanden zijn veel van mijn spieren in het verleden verkort geraakt. Ik deed vier dagen per week krachttraining om explosief te kunnen zijn, en stretchen, ho maar. Met name de spieren in de midden- en onderrug, de heupbuigers, de bilspieren en de kuiten zijn verkort geraakt. Veelal die spieren die voor ballet ‘op lengte’ moeten zijn om bijvoorbeeld een goede plie, arabesque of battement te kunnen maken.

Het eerste wat ik deed toen ik weer met ballet begon, was stretchen. Ik weet dat mijn progressie alleen hieraan te danken is. Mijn spieren komen meer op lengte, zodat ik ze echt kan gaan voelen. Voorheen voelde het meer als een onbeduidende spiermassa. Ik kan ze vervolgens gaan versterken, wat noodzakelijk is voor de juiste danspassen.

Het valt me op dat dansers hier in New York bijna niet stretchen. Ik begrijp dat het voor sommigen niet goed is om voor de les te stretchen omdat er te veel lenigheid ontstaat en men de juiste spierspanning tijdens de les niet meer kan vinden. Maar na de les stretchen met warme spieren, dat kan uiterst goed werken. Ik vraag me af of er op de opleidingen in Nederland ook zo weinig gestretcht wordt?

Met spieren die stijf of verkort zijn door krachttraining of door te veel in een zithouding te zitten, heeft het ook helemaal geen zin om pilates te doen. Je werkt dan alleen maar contraproductief, weet ik nu uit eigen ervaring. Je maakt de verkorte spieren zoals bijvoorbeeld in de buik- of onderrug alleen maar korter en meer gespannen en dat werkt blessures in de hand. Ik zie dat veel om me heen.

Mijn advies: doe veel langzame yoga zodat je je eigen lichaam en spieren goed kan voelen. En vooral diep ademhalen. Stuur adem naar het lichaamsdeel dat je wilt stretchen. Een acupressure-massage, waarbij diep in de spieren wordt gedrukt, kan ook helpen. Of een stretchles nemen. Maar wees geduldig; verlenging van de spieren is iets wat tijd nodig heeft, zeker als je wat ouder wordt. Maar het is absoluut mogelijk.

Het gaat bij ballet om een delicate balans. Je moet lenig zijn om de onnatuurlijke bewegingen te kunnen maken, maar ook weer niet te lenig, want dan ontbeer je kracht om de snelle passen en grote sprongen te kunnen maken. Wat je hier vaak hoort is de vraag van de ene danser aan de ander, zoals een meisje mij in de metro aansprak: “Hey, you are a dancer. Are you a strong dancer or a flexible one?” Schijnbaar is hier dat onderscheid heel normaal.

Ik wil graag allebei tegelijk zijn. De atletiek heeft me de kracht gebracht die ik goed kan gebruiken voor de snelle passen en grote sprongen, waar snelle contractiebewegingen voor nodig zijn. Aan nog meer flexibiliteit wordt gewerkt. Hoe zit dat bij jou?

Meeke Mutter is een Nederlandse kunstenares van abstracte figuratieve dans. Daarnaast studeert ze momenteel Ballet en Zang bij Ballet Arts in New York. Lees meer op haar website.