Home » Blogs

Stoelendans

13 december 2013 - Joost Groeneboer

Twee jaar nadat ze Beyoncé terecht beschuldigde van plagiaat, moet Anne Teresa De Keersmaeker gedacht hebben: als mensen me willen na-apen, laat ze het dan goed doen. Afgelopen juni plaatste de Vlaamse choreografe op internet de oproep om een eigen versie van haar choreografie Rosas danst Rosas uit 1983 te maken en in te zenden. Het had een stroom van filmpjes tot gevolg, afkomstig uit alle hoeken van de wereld, van Mexico tot Shanghai. Alleen gedanst, met zijn tweeën, door dansstudenten, peuterklasjes en vier hoogzwangere vrouwen.

Ging de kopieerdrift van Beyoncé zo ver dat ze in haar videoclip van Countdown niet alleen De Keersmaekers dansidioom nadeed, maar ook nog eens de hele entourage van een lege fabriekshal overnam, dan tonen de inzenders van de Rosas-filmpjes zich toch heel wat inventiever. Ze spelen zich af op het schoolplein, op een voetbalveld en in het water. Als een flashmob op de roltrap, in de metro en op een spoorwegovergang. Vaak wordt er gedanst op heel andere muziek dan die van Rosas, bijvoorbeeld op het getik van een metronoom. Er zijn meerdere tangoversies en zelfs een met Bollywood-dans.

Op het moment van schrijven, staan er al 229 video’s online. Een verbazingwekkend aantal, als je bedenkt dat de structuur van Rosas niet de gemakkelijkste is. In het tweede deel van de choreografie vormen de letters van het alfabet het uitgangspunt. Zittend op een stoel worden deze in een herhalend en afwisselend patroon door de dansers uitgebeeld, waarbij ze elkaar af en toe zijdelings aankijken en kort toeknikken. Een scène die zich voor de meest humorvolle parodieën leent.

Wil jij zelf zo’n Rosas-filmpje maken? In een viertal videos op www.rosasdanstrosas.be leren choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en danseres Samantha van Wissen je stap voor stap de bewegingen aan. Daarna kan je je fantasie de vrije loop laten en er jouw dans van maken. Zoals je op de website leest: jij danst Rosas!

Joost Groeneboer
Hoofdredacteur Dans Magazine

Deze blog is afkomstig uit Dans Magazine nummer 6 van 2013. Bestel dit nummer na.