Home » Blogs

Schoenveters

31 januari 2017 - Lenneke Gentle

Wat is het toch heerlijk; dansen! Wij als dansers en dansdocenten weten daar natuurlijk alles vanaf, we doen het dagelijks, Sommigen van ons zelfs zes dagen per week! Als dansdocent moet je het wel erg leuk vinden om jouw passie voor dans over te brengen. Dagelijks motiveren, stimuleren, activeren en inspireren wij onze dansleerlingen om stappen te maken in hun ontwikkeling. Om zichzelf te overstijgen en door te groeien naar hun betere dans-zelf. 

 • Probeer maar
 • Stel jezelf open
 • Denk aan je voeten
 • Je kunt nog iets verder
 • 5, 6, 7, nu!
 • Die sprong kun je groter maken
 • Doe je haar weer vast
 • Gebruik de ruimte
 • Kijk elkaar aan als je danst
 • Ik weet dat je het kunt
 • Voel de muziek tadiedaaaa kick
 • We doen de dans nog één keer!

Leer elkaar kennen: netwerk met dansers

Eigenlijk zitten de elementen van dansles geven ook in het bezoeken van netwerkbijeenkomsten, voorstellingen, presentaties en conferenties. Zoals Lisa Kapan zo treffend schrijft: "Netwerken is zo normaal als het strikken van je schoenveters. Maar in de danswereld zie ik het bijna niet omdat iedereen elkaar als concurrent ziet." Netwerken heeft als doel om elkaar als zelfstandig professionals op weg te helpen. Om wegen te vinden die we nog niet kennen om zo onze dromen waar te kunnen maken. Niets engs aan, vooral inspirerend. Het heeft mijn horizon aanzienlijk verbreed. 

Omgedraaide rollen...

Op een seminar of conferentie zijn de rollen omgedraaid: dan worden wij gemotiveerd, gestimuleerd, geactiveerd en geïnspireerd om onszelf te overstijgen. En dat is niet altijd makkelijk toch?  Jouw leerlingen zullen jou ook niet altijd geloven als jij zegt dat ze die danspas echt wel kunnen leren, als ze maar doorzetten. Zo geloven wij het soms niet dat we zelf ook nog heel veel nieuws kunnen leren. Nieuwe dingen over dansdocentschap en ALLE aanverwante zaken die erbij komen. Ook al heb je een vakopleiding gedaan of jarenlange ervaring als auto didact, wij dansdocenten lijken te vinden dat we het allemaal al wel weten. Terwijl de magie echt buiten onze comfort zone ligt... 

Hoe kan dat?  Zonde! Met die houding leren we anderen heel veel, maar we zetten onze eigen ontwikkeling helemaal stop. En kunnen we geen connectie maken met collega's in de omgeving. Waarschijnlijk draagt dit ook eraan bij dat er zo veel dansdocenten te vroeg stoppen met lesgeven. Waar is de uitdaging voor jezelf? Durf jij je open te stellen voor nieuwe kennis? Even omdenken en weer lekker als leerling nieuwe kennis opslurpen. Jij hebt toch ook nog zo veel plannen? 

Dansen buiten jouw comfortzone?

Steeds meer dansdocenten besluiten om alleen nog maar klussen op te pakken die ze leuk vinden. Die goed betalen en bijdragen tot hun eigen ontwikkeling.  Een aantal van deze collega's staan voor ons klaar op de Danspiratie Conferentie. Naast het dansen zelf en de achtergronden, delen de workshopleiders met ons wat hen ertoe beweegt om hun eigen dansleven vorm te geven. En zij willen graag met ons in gesprek over zelfbewust dansdocentschap. Vanuit jouw hart en bevlogenheid dansles geven en daarnaast gezonde tarieven hanteren en anderen graag op weg willen helpen. Oude overtuigingen eruit, op naar een nieuwe standaard voor de dansdocent. Want het is ook een vak, net als secretaresse, pedagogisch medewerker, caissière, gymleerkracht, dokter, bakker of onderwijzer. 

Dit blog is ingezonden en verscheen eerder al op Dansinspiratie