Home » Blogs

Say yes to the dress

29 april 2014 - Patricia Groenewegen

Elk jaar is het weer zover. Mijn harde schijf stroomt vol met foto’s, alle kleuren van de regenboog flitsen aan me voorbij en elke dag verander ik weer van gedachten. Net als ik begin te denken dat de druk nu toch echt te veel wordt, is daar de definitieve beslissing: het ontwerp van dé NK-jurk.

In de ballroomdanswereld spelen jurken natuurlijk een belangrijke rol maar rondom een NK-jurk hangt iets mysterieus. Deze jurk moet voldoen aan een eindeloos lange eisenlijst en mag in geen geval lijken op een jurk van de concurrentie. Bij voorkeur is er zelfs geen concullega die dezelfde kleur jurk heeft als jij.

Dan zou je zeggen dat het handig is om met z’n allen bij elkaar te gaan zitten en het te bespreken zodat je zeker weet dat er straks geen tien rode jurken op de vloer staan. Echter hangt er zoals gezegd iets mysterieus rondom de jurk en we houden die dan ook het liefst tot het allerlaatste moment geheim voor elkaar. Waarom dit zo is? Tja, als ik dat toch eens wist. Zoals ik het begrijp is dit al zolang als er wedstrijden worden gedanst. Zelf doe ik hier dan ook lekker aan mee. Niet zo fanatiek als sommige anderen misschien, maar toch wil ik het eindresultaat wel spannend houden.

Even een beetje inzicht in de dilemma’s waar je zoal tegenaan loopt bij het ontwerpen van een jurk:

 • Welke kleur of kleuren staan mij het beste?
 • Welke kleur of kleuren passen het beste bij de verlichting die we hebben in de NK-zaal?
 • Kies ik voor één kleur of toch een paar verschillende?
 • Wordt het een jurk in een hele klassieke stijl of wat moderner?
 • Welke mogelijkheden van stoffen zijn er en welke wil ik graag gebruiken?
 • Wat voor floats komen er bij de jurk?
 • Wat wordt het model van het lijfje?
 • Wat wordt het model van de rok?
 • Komen er strass-stenen of pailletten op? Misschien zelfs een combinatie hiervan?
 • Welke kleuren strass-stenen passen mooi bij de gekozen kleur stof? 
 • Etc. etc.

Deze vragen hebben nog alleen betrekking op het basisontwerp, er valt er nog een hele lijst op te noemen over onder andere afwerking, maar ook aanverwante dingen als welke schoenen je erbij draagt, welke make-up en wat het mooiste kapsel zou zijn.

Nog afgezien van de vragen hierboven wil je ook graag origineel zijn, je wilt dat jouw jurk opvalt tussen de rest. Ook wil je origineel zijn ten opzichte van eerdere jurken die je al gehad hebt, maar eigenlijk heb je natuurlijk alles wat je mooi vindt al zo’n beetje gehad als je al een tijdje danst.

Kortom; het is een hele klus om weer met dé jurk te komen. Gelukkig heb ik dan een trainster die een kei is in jurken maken en meedenken met het ontwerp. Toen ik gisteren mijn jurk dan ook voor het eerst aantrok kreeg ik gelijk een gevoel dat ik me zo voorstel dat de bruiden in het programma Say yes to the dress ook altijd hebben. Dit was hem, mijn perfecte jurk voor dit NK! Hoewel ik dat gevoel gelijk had, zullen er ook mensen zijn die het daar totaal niet mee eens zijn omdat het toch een kwestie van smaak blijft. Het belangrijkste is uiteindelijk dat elke dame zichzelf happy voelt in haar jurk.

Ik weet wat je nu denkt. Hoe ziet die jurk er dan uit, waar blijft de foto? Maar dat houd ik volgens de traditie toch echt nog even geheim tot het NK, voor nu moeten jullie het nog doen met een foto van mijn vorige perfecte NK-jurk. Uiteraard is iedereen van harte welkom om mijn nieuwe jurk en die van vele anderen op 11 mei in de Topsporthal in Almere te komen bekijken!

Patricia Groenewegen