Home » Blogs

Prima Ballerina

8 oktober 2011 - Yvonne Padmos

Ik kijk met grote ogen na de ballerina's die dansen in de grote zaal. Met roze tutu, ballerina schoentjes staande op hun tenen. Ik stond vol bewondering te kijken na de prinsesjes. Het zijn net prinsesjes uit boeken dat mijn ouders mijn vaak hebben voorgelezen.

"kom nu schat, doorlopen na het zwembad. Je moet eerst je zwemdiploma halen." Dit is hoe ik aangenaam kennis heb gemaakt met de prima ballerina 's. Uiteraard heb ik mijn zwemdiploma gehaald. En zo kwam al snel mijn eerste balletles.

Mijn eerste balletpakje was roze, daarbij droeg ik een roze panty, en roze beenwarmers en een roze vestje. En als final touch de roze balletschoentjes. Nog een mooie knot in mijn haar en een roze lint. En ik was klaar te dansen. Ik zag er erg uhmmm roze uit! Nog amper vier jaar oud! Maar ik mocht al kennis maken met de sprookjeswereld. Denk maar aan de beroemde balletten de  Het zwanenmeer, Doornroosje en Giselle.

"een prima ballerina kan het mooiste verhaal vertellen terwijl ze als een prinsesje sierlijk beweegt" aldus een ballerina fan (opmerking uit mijn kinderjaren). Een ballerina kan door middel van pantomime ofwel mime een verhaal uitbeelden met dans. Terwijl het lichaam sierlijk beweegt op de noten van klassieke muziek, spreekt haar lichaamstaal boekdelen. Vanuit de expressie van het gezicht kun je emoties zien die een verhaal vertellen.

Op de leeftijd van 5 jaar had ik nog niet gehoord van het woord pantomime. Toch wist ik al snel te begrijpen dat dans en muziek een verhaal moeten vertellen. Ongeacht taal en cultuur is dit een verhaal die iedereen kan begrijpen. Dans neemt een taalbarriere weg. Dat vind ik zo wonderbaarlijk. In elk land zal men deze taal begrijpen. Het publiek kan in ieder geval het verhaal begrijpen. Toch had ik vroeger tijdens de eerste les nog even moeite om de juf te begrijpen. Waarom praat ze toch met moeilijke woorden? Wat zegt de juf? "demi-pliés en strek je benen" zegt de juf. Een meisje in de groep begint te lachen. Een meisje probeert de juf na te zeggen. "dee mie PLEE" De juf corrigeert direct "Nee, het is demi-pliés, dat is frans."

Eenmaal thuis probeerde ik direct mijn oefeningen te laten zien aan mijn ouders. En ik vertelde dat ik snel maar frans moest gaan leren. Ik zei tegen mijn ouders "de juf gaat ons nu al lesgeven in het frans!"
De eerst volgende les zei ik direct tegen de juf," Bonjour Madame".En dat was mijn frans tot zover! Tot ik Merci ging eten en ik weer een woordje frans met chocoladesmaak had geleerd! Voor nu leerde ik graag alleen de danstermen in het frans. Dat was al moeilijk genoeg. Waarom was dat eigenlijk in het frans? Het klinkt wel mooi, maar het is best moeilijk om uit te spreken. De franse ballerina s hebben het toch wat makkelijker.

Ik schrijf graag mijn column over mijn nostalgie met dans. Met klassiek ballet heb ik als eerste kennis gemaakt. En ik vind ballet ook een van de dansen die je als basis eigenlijk zou moeten beheersen. Hedendaags heb ik met zoveel verschillende dansen kennisgemaakt. Niet dat ik die verschillende dansen allemaal zelf beheers. Hoe graag ik ook popping, locking en breakdance zou willen dansen. Maar ik kijk wel graag na de uitvoeringen van alle danssoorten. Ik hoop dat mijn column bij u ook herinneringen na boven haalt. De tijd waarin je als eerste mocht kennismaken met het prachtige vak van het dansen! 

Yvonne Padmos