Home » Blogs

(Inval) docenten zoeken….’stress’ voor iedere dansschool?

10 oktober 2012 - Bianca de Ruijt

Bij de dansscholen merkte ik dat er zoveel nieuwe leerlingen zich gingen aanmelden dat ik op een moment verder ging én moest denken (na een vreugde dansje!). Blijf ik het bestaande lesaanbod aanbieden; waardoor kinderen op de wachtlijst komen en dus misschien bij andere scholen gaan dansen. Of ga ik (wat ik altijd al wilde) met de scholen een totaalpakket aanbieden: verschillende dansstijlen en meerdere docenten.

Maar spannend natuurlijk, want dan wordt je afhankelijk  (o.a. van de kwaliteit) van andere docenten op jouw school! Eerst belastingregels uitzoeken en kijken wat mogelijk is: docenten in dienst nemen óf inhuren op basis van een VAR verklaring. Ik had de voorkeur aan inhuur op basis van een VAR verklaring en vergeet natuurlijk niet de VOG (verklaring omtrent goed gedrag uitgegeven door ministerie van BZK). Vervolgens kijken of de zaal nog beschikbaar is en bekijken welke dag/tijdstip aantrekkelijk is om nieuwe lessen te starten. Ik ben zo’n type die het liefste alles zelf wil doen, maar ook echt inziet dat het juist gaaf en goed is als de dansschool diversiteit biedt! Dus: aan de slag en op zoek naar enthousiaste docenten!

Nu had ik het geluk dat voor de hip hop les Gil een open sollicitatie had gestuurd en ik voor klassiek al een goede docente kende. Maar anders was het een uitdaging geworden denk ik…. Je zou zeggen; dans is op dit moment echt hot, dansniveau groeit in Nederland en de dansacademies zitten vol met studenten: dat wordt uitzoeken denk je dan! Onbegrijpelijk, waar zitten jullie? :)  Daarnaast de ‘stress’ voor zoeken van inval docenten. Iedere school heeft wel een lijst met collega’s die je belt als je inval zoekt, maar probleem is dat iedereen al vaste lessen geeft en dus vaak niet kunnen.

Mijn klassieke balletdocente ging begin september op vakantie naar Frankrijk. Weken lang heb ik de collega’s gestalkt met bellen en mailen (hihi sorrij jongens), maar het is gelukt!! Mijn redder in nood was Ellemieke en de kinderen zijn weg van haar!

Nu ontving ik afgelopen week 2 open sollicitaties in de mailbox van afgestudeerde dansers van de dansacademie. Zo jammer dat deze niet 5 weken eerder binnen waren gekomen, maar deze gaan op de lijst erbij en wie weet kan ik ze binnenkort zelfs wel iets concreets bieden….

Hoe gaaf is het dan als één van je docenten ineens het bericht geeft: ‘Bianca ik heb auditie gedaan voor het komend TV seizoen van So You Think You Can Dance en kreeg hele goede kritieken van de jury en ik ben door naar Bootcamp!!!’ Gil Lieveld rockte ook echt on stage tijdens zijn auditie (en zijn zoon Jiraiya ook). Je merkt dat er nu een hele ‘wind’ door de school waait: heb je Gil gezien, wij gaan duimen, zo benieuwd of hij de live shows haalt, wow wat kan hij goed dansen he juf!
Dan weet je weer: ja het is gewoon te gek om met een goed team in de dansschool les te geven!

Eerste maand van dit nieuwe seizoen zit er alweer op en er hebben zich in totaal 56 nieuwe leerlingen aangemeld! Tijd voor een tweede vreugdedansje! En weer nadenken…? Nee nog even niet, eerst genieten en alles klaar krijgen voor de show 17 februari in Delft! 

Bianca de Ruijt