Home » Blogs

Hoi hoi Ballroom op TV!

13 september 2012 - Mario Egthuijsen

Zaterdag 25 augustus zaten vele dansliefhebbers op het puntje van hun stoel toen de AVRO de aftrap deed van Strictly Come Dancing. Er was vooraf al veel te doen over dit programma op o.m. de Social Media. In juli kwam het meeste nieuws naar buiten toe.

Welke BN-er had er zin in om in 8 weken tijd dansles te krijgen van een professional? Velen waren benaderd waarvan enkelen voor de eer hadden bedankt. Maar Arjan Ederveen, Naomi van As, Ria Valk, Danny Froger, Stacey Rookhuizen, Mark van Eeuwen, Sabine Uitslag, Javier Guzman en Sylvana Simons zagen een lekker dagelijks potje dansen wel zitten tot half oktober.

Er moet natuurlijk hard getraind worden om wekelijks een nieuwe dans even neer te kunnen zetten. En dat is niet altijd even makkelijk: je pasjes onthouden, in de juiste houding blijven en ook nog eens je techniek en de beleving (het plezier) uit te stralen. Inmiddels zijn al deze BN-ers er achter gekomen dat ze op bepaalde plekken kennelijk ook spieren hebben zitten maar - last but not least - stijldansen geen kattepies is maar een heuse topsport is!

Ellen en ik hadden besloten om liveshow 2 en 3 maar eens in het echie te gaan zien. Tenslotte moet je als beheerder van de grootste Nederlandse Strictly pagina op Facebook wel mee kunnen praten met alle fans die voor hun lol elke week de weg naar Studio 22 vinden.

Maar in de afgelopen weken is mij alweer e.e.a. opgevallen. Wij Nederlanders zijn steengoed in het vergelijken al zijn het m.i. appels en peren. Opmerkingen als "geef mij de Engelse Strictly maar" en "de jury is niet goed ingespeeld op elkaar" dan denk ik: hebben die mensen wel enig idee hoe lang de Engelse Strictly al bij de BBC draait? En hoe lang Len, Bruno en Craig al bij dit programma als vast jurylid zitten? Juist sinds mei 2004! Meer dan 8 jaar! Dan ben je wel aardig op elkaar ingespeeld. Geef ze de tijd mensen!

Natuurlijk stem je nooit iedereen tevreden hoe je het programma ook gaat maken. Ik zeg wel, geef de Nederlandse Strictly ook even de tijd om te wennen. En ik zeg eerlijk, ik had ook een andere jury samengesteld. Maar 100 Nederlanders en je krijgt 100 verschillende juryleden. Eens met de jury zijn we ook niet altijd. Ook dat hou je vaak, ook in Engeland waar soms hele 'rare' juryuitslagen op tv verschijnen.

Er wordt elke week weer wat afgedanst op tv. Van alles komt er op ons mooie breedbeeld HD TV voorbij. Als fanatieke wedstrijddanser kijk ik ook wel eens met een fronsende blik naar de liften en naar al dat spektakel op TV. Ok, soms is het wat te hooggegrepen voor de BN-er die dit moet doen of moet ondergaan. Vergeet niet dat TV producers een mooi plaatje willen hebben. Een basisdans kan prachtig zijn, maar op TV is dat vaak toch net iets te statisch.Al ben ik ervoor om de basisfiguren zeker niet uit de choreo's te laten! Het moet een mooi evenwicht zijn tussen 'high tech' figuren en basic principles!

Over de muziek en het uiterlijk wil ik wel een boekje open doen. Dames en heren van achter de schermen: er is zulke mooie dansmuziek die zeker niet oubollig en zelfs soms hypermodern is, gebruik deze dan ook. Ook bij de Engelse Strictly kunnen ze daar nog heel wat van opsteken! Waarom alleen maar muziek die alle mensen zonodig moeten kennen?

De make-up en haar kunnen bij sommige BN-ers ook beter. Waarom zien Sylvana en Stacey er prachtig uitgedost bij en is er aan make-up en haar bij Naomi een stuk minder gedaan? Het geeft tenslotte een veel betere uitstraling en ook dit item telt mee voor de jury. "Het oog wilt ook wat!" Dit geldt ook voor de danskleding. Toegegeven ... er zit wekelijks prachtige kleding bij, maar waarom zitten ook daar weer hele grote verschillen in? Kijk op een willekeurige danswedstrijd en je wordt verblind door de prachtige jurken die de dames dragen. Dit maakt het plaatje op TV nog mooier!

In elk geval kan ik zeggen dat de studio er prachtig uit ziet van binnen. Een werkelijk schitterend decor met prachtige verlichting met een verhoogde dansvloer en met links en rechts en erachter ruim plaats voor alle dansfans!

Jammer vind ik wel dat we op tv niet altijd het voetenwerk zien want dansen doe je vooral met je benen en voeten. Natuurlijk zijn veel BN-ers stiknerveus. Of je nu staat te zingen, in de Tweede Kamer staat of als jurylid van X-factor scherpe kritiek geeft op de kandidaten, nu moeten de dames en heren zelf voor het voetlicht staan en elke week hun kunstje vertonen. En dan moet je er nog soepel uit zien, én vrouwelijk (voor de dames dan), en ... en ...! De kracht schuilt in simpele choreografieen die je wat oppimpt en dan vooral de eerste dagen bezighoudt met de choreo. Die pasjes moeten er eerst in, dan kun je aan houding en techniek werken.

Zodra de vrijdag aanbreekt is het zweten in de studio want dan zijn er camerarepetities. De dans moet dan klaar zijn! Misschien denk jij nog wel eens aan je brons-, zilver- of goudcursus of ga je wekelijks naar een dansschool. Dan realiseer je je heel goed dat het allemaal niet zo makkelijk is als een quickstepje op zijn jan-boeren-fluitjes.

En jureren is zeker ook een vak. Vergeet niet dat Euvgenia, Ruud en Dario naar veel meer zaken kijken dan de gemiddelde tv kijker (met alle respect voor de laatstgenoemde). Natuurlijk hoef je het niet altijd eens te zijn met de jury en zij zullen soms ook niet alles zien. Juryleden zijn ook mensen!
Wat ik wel weet dat er voor de danser ook op tv wekelijks bruikbare kost zit die het drietal ons vertellen.

Prachtige analyses soms van Ruud Vermeij bijvoorbeeld waarachter veel meer schuilgaat dan je op dat moment vermoedt. Of alle BN-ers snappen wat de beste man bedoelt vraag ik me soms af, maar dat vragen ze vast wel aan hun prof! Ik kan in elk geval genieten van hun uitspraken.

De dansscholen merken het op dit moment wel dat er nog meer dansen op TV is. Er zijn meer inschrijvingen en dat is geweldig! Een perfecte timing van de AVRO en Eyeworks was het om nu met Strictly te komen, nu de nieuwe dansseizoenen van start gaan of inmiddels zijn gegaan.

Danny, Javier en Ria liggen er helaas uit, maar hebben heel duidelijk en hard op tv geroepen dat dansen topsport is. Het is keihard werken als je er wat leuks van wilt maken. Maar het leukste van alles is: het is bewegen op de mooiste muziek uit alle windrichtingen van de wereld! En mij vind je elke week voor de buis, of in Studio 22 en zeker ... heel vaak in de dansschool! Want dansen is het leukste dat er bestaat!

Facebookpagina Strictly Come Dancing NL:
www.facebook.com/strictlycomedancingNL
AVRO Strictly Come Dancing: avro.nl/StrictlyComeDancing
 

Mario Egthuijsen