Home » Blogs
Salsadansers David en Paulina © flickr

Hoe voorkom je dat je geweigerd wordt voor een dans?

27 december 2016 - Redactie

Salsadansers David en Paulina © flickr

In de blog van vorige week kon je lezen hoe je de kans om ten dans gevraagd te worden aanzienlijk kan vergroten. En, zoals met alles in het leven, heeft deze medaille ook een keerzijde. Die keerzijde heet: de weigering.

Geweigerd worden is vrijwel voor iedereen een nogal pijnlijke ervaring. Het doet bij veel mensen de gedachte opkomen dat ze niet leuk, niet mooi of niet aardig genoeg zijn. En toch kan het goed zijn dat die ander net even geen zin heeft om op dat moment een dansje te doen om wat voor reden dan ook. Misschien heeft hij/zij net een fanatiek dansje gedaan, heeft hij/zij pijn in zijn/haar voeten of staat het nummer hem/haar niet aan. Het hoeft helemaal niets met jou te maken te hebben.

Hieronder geef ik je een aantal tips die ik over de afgelopen 20 jaar heb verzameld om weigering te voorkomen. En, mocht het toch gebeuren, je er niet te lang vervelend over te voelen. Al deze tips hebben er al die jaren voor gezorgd dat ik 1. Vrijwel nooit wordt geweigerd en 2. Mocht het toch gebeuren, ik mezelf heel snel kan resetten. 

Tip 1: Maak oogcontact vooraf

Connectie begint al voordat de dans begonnen is. Zorg dat er al oogcontact is voordat je iemand te dans vraagt. Dit voorkomt ook voor diegene die wordt gevraagd een mogelijke verrassing.

Tip 2: Glimlach

Voor de meeste mensen is het lastig om iemand die naar je lacht teleur te stellen. Dat zit diep in ons geworteld. Als je iemand ten dans vraagt met een glimlach spreek je de verwachting uit dat de ander ja zal zeggen. En dat maakt het voor de ander lastiger om nee te zeggen.

Tip 3: Sta schuin voor of naast iemand

Ik raad je aan om niet recht tegenover iemand te gaan staan als je die ander vraagt. Dit kan best confronterend overkomen. Daarnaast sta je dan ook snel in iemands comfortzone. Ga daarom naast iemand of schuin tegenover iemand staan. Daarmee laat je letterlijk de ruimte naar de dansvloer open.

Tip 4: Steek je hand uit met de binnenkant van je hand omhoog

De binnenkant van de hand omhoog houden is uitnodigend, een open houding. De binnenkant van de hand omlaag is meer gesloten en dominant.

Tip 5: Hoe te vragen of juist niet te vragen?

Zoals je bij tip 4 kan zien zijn er niet altijd woorden nodig om iemand te vragen. Mijn persoonlijke tip is: Haal het woordje ‘ik‘ of ‘mij‘ weg uit je vraag. Het gaat tenslotte niet om jou. Zo klinkt een vraag: ‘wil je met mij dansen‘ anders dan ‘wil je dansen‘ of ‘zullen we dansen’? Voorkom ook woordjes als ‘misschien‘ zoals ‘wil je misschien met me dansen‘? De vraag bevat dan al een woord van twijfel waardoor het makkelijker wordt die twijfel te bevestigen.

Tip 6: Wat te doen bij afwijzing?

Hier hangt het ervan af hoe je wordt geweigerd. Als iemand je minachtend aankijkt en je van top tot teen bekijkt en je vervolgens een ‘nee’ geeft dan had je waarschijnlijk zelfs niet gaan dansen als je een ‘ja’ had gekregen.
Maar als je merkt dat iemand verlegen of bang wordt dan loont het soms echt de moeite iemand over te halen door iemand gerust te stellen. Meestal zeg ik dan ‘Echt niet? Weet je het heel zeker? Kom, een dansje maar. Het duurt maar drie minuten‘. Of ‘Echt niet? Ik had net al mijn moed verzameld om je te vragen. Kom, een dansje maar. Het is zo voorbij en doet geen pijn. Ik beloof het‘. Overigens zet ik deze strategie ook in als ze niet verlegen worden maar gewoon weigeren. Ik vind het dan altijd een sport om haar toch de dansvloer op te krijgen. Die vastberadenheid wordt heel vaak op prijs gesteld. Vergeet niet zo’n dame extra te bedanken aan het einde van het dansje.

Mocht je onverhoopt toch worden geweigerd; Vraag dan nooit diegene die ernaast staat! Niemand wil tweedee keuze zijn. Door direct naar de persoon ernaast te gaan zeg je eigenlijk dat het je niet uitmaakt met wie je danst! De kans dat je een tweede  ‘nee’ krijgt is dan extra groot.

Eenmaal op de dansvloer

Tip 7: Begeleid de dame naar een veilige plek en rond de dans weer netjes af

Als iemand ‘ja’ zegt, zorg dan dat je samen een plek op de dansvloer kiest en wandel niet in je eentje voor de ander uit. Breng je danspartner aan het einde van de dans weer terug naar waar je bent begonnen of wandel in ieder geval een stukje mee terug.

Tip 8: Dans op het niveau van je danspartner

Het lijkt zo logisch maar niet iedereen doet het. Bouw je dans op en verken elkaar. Doe dit vooral als je niet eerder met elkaar hebt gedanst. Begin met eenvoudige variaties en kijk wat de ander kan en wat de ander leuk vindt. Stem daar zoveel mogelijk je dans op af. Merk je dat een dame graag met haar armen wilt stylen, doe dan veel combinaties waarbij je haar de vrijheid geeft om met haar armen iets te doen.

Tip 9: Een goed begin is het ….

Neem de tijd om goed naar de muziek te luisteren voordat je begint te dansen. De meeste dames zullen liever iets langer wachten om vervolgens op de juiste maat te starten, dan snel te starten buiten de maat.

Tip 10: Its NOT about the Moves

Handig om te weten heren: De meeste dames dansen liever met iemand die connectie maakt dan met iemand met 1000 variaties.

Tip 11: Dames: volg aub

Dames, je helpt hem niet door hem te helpen! Blijf dus REAGEREN en afwachten tot je voelt wat hij wilt. Voorkom dus dat je uit jezelf iets gaat doen.

Dit blog is al eerder verschenen op de site van SalsAventura.

Redactie