Home » Blogs

Hoe vertel je dat…

24 juli 2013 - Bianca de Ruijt

Zomervakantie! Wat gaat een dansseizoen toch altijd snel. Nu gaan de docenten weer allerlei zomerstages volgen -zowel nationaal als internationaal- en komen vol inspiratie en nieuwe energie in september weer terug voor een nieuw dansseizoen. Tenminste, dat doen alle docenten die lesgeven bij Dansplaats en naar mijn mening is dat goed voor iedere dansdocent.

Voor mij persoonlijk zag mijn zomervakantie er dit seizoen heel anders uit. Na de meivakantie heb ik aan alle leerlingen bekend gemaakt dat ik samen met Niels in november ons eerste kindje verwacht! Dikke knuffels, vragen van de kinderen iedere week of ze mijn buik aan mochten raken en mochten zien. Echt genieten! Ook zo leuk om te zien hoe de kinderen daarop reageren en alles eruit flappen wat ze denken. De laatste lesweek met drie volle boodschappentassen naar huis gereden vol cadeautjes van de leerlingen en ouders. Ik was zo overdonderd en verrast. En ik had ook heel klein het gevoel van: ‘Jeetje, nu ga ik er één dansseizoen uit. Geen zomerstages, er echt helemaal uit.’ Maar daarna kom ik gewoon terug en nu ga ik genieten van een mooi wondertje samen met Niels!

In hoeverre vertel je persoonlijke dingen in een blog… In hoeverre vertel je slecht nieuws aan ongeveer vierhonderd leerlingen van de dansschool en dan ook nog voornamelijk kinderen. Tja, je weet soms niet goed hoe je bepaalde dingen moet vertellen en dit is zeker zo’n geval. Wat ik ga doen: niet heftiger maken dan het is, inleven in hoe ik dit nieuws zou kunnen behappen als ik kind zou zijn en gewoon open, eerlijk en duidelijk zijn.

Afgelopen weken de grootste nachtmerrie meegemaakt van mijn en onze (Niels & mijn) hele leven. Hartje van ons kindje klopt niet meer. Met 21 weken zwangerschap ben ik bevallen van onze mooie, lieve, dappere dochter Kyra en nu naast het grote gemis en onbeschrijfelijk verdriet ook lichamelijk herstellen van de bevalling. Er gaat zoveel door je heen, ook vragen en een gekke vlaag schuldgevoel. Viel er zo’n last van mijn schouders toen bevestigd werd door de chirurg van het ziekenhuis dat het absoluut niet kon komen door mij of Niels, door het blijven geven van de danslessen t/m de zomervakantie en of door de voeding.
En nu?

Nu alle ouders een informatiemail sturen zodat bij de start van het seizoen in de eerste week van september het nieuws alweer een beetje gezakt is. Want hoe slecht en zwaar het nieuws voor ons ook is, hoeveel medeleven en steun we ook zullen krijgen en al hebben gehad (wat ons echt heel goed heeft gedaan): de leerlingen komen nu eenmaal voor het dansplezier. Queen heeft het in één liedje verwoord: ‘The show must go on’. Voor ons zal dat heel zwaar worden, maar we blijven positief en proberen nu met beide benen op de grond te blijven staan en te blijven ademen.
Zo zie je maar dat je echt van ieder moment moet genieten in het leven! Natuurlijk wens ik iedereen nog een fijne zomervakantie vol nieuwe energie en inspiratie toe!

BLOG BIANCA DE RUIJT DANPLAATS | DANSWORKZ

Bianca de Ruijt