Home » Blogs

Hoe richt ik mijn eigen dansgroep op?

21 augustus 2012 - Karin Dieters

Choreograferen vind ik fantastisch om te doen. Mijn dansen gaan ergens over. Ze hebben een betekenis, een emotie, een lading. In het maakproces werk ik graag samen met de dansers. Via improvisatie opdrachten ontwikkelen de dansers nieuw en eigen dansmateriaal en dat verwerk ik in de choreografie. Mijn stukken zijn expressief. Op dit moment maak ik mijn choreografieën vooral voor balletscholen, ik zou nu graag een eigen dansgroep willen starten. Hoe krijg ik dansend Amsterdam zover om met mij te gaan werken? Waarom zouden ze met mij willen werken? Ze kennen mij misschien niet eens want ik heb tot nu toe vooral buiten de Randstad gewerkt…

Mijn naam is Karin Dieters, ik ben 35 jaar en woon in Weesp samen met mijn lieve vriend Onno. Mijn HBO dansopleiding docent dans heb ik gevolgd bij de dansacademie in Arnhem (Artez). Sinds 1998 geef ik les op verschillende scholen in Nederland. De laatste jaren ben ik steeds actiever geworden in het choreograferen. Mijn ideeën over dans werden krachtiger en mijn drang om te creëren sterker. Mijn dansen gaan ergens over. Ze hebben een betekenis, een emotie, een lading. Daarbij vind ik het te gek om ook partnerwork te betrekken. Iedere danser is verschillend als persoon, postuur en karakter. In mijn choreografieën probeer ik daar optimaal gebruik van te maken. Ik vind geweldig om te werken met dansers. Daarom heb ik besloten om mijn eigen dansgroep op te richten in Amsterdam.

De vraag is: waar begin ik?
Misschien lijkt de vraag simpel maar de uitwerking vind ik toch lastig. Welke dansers zoek ik, hoe vaak trainen ze, waar trainen ze, wat trainen ze, welk niveau zoek ik? Mijn eerste insteek was om een oproep te plaatsen en dan maar te zien wie er reageert. Dat bleek veel te vaag. Ik moet ergens op insteken. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn en wat ik hen te bieden heb.

Studio?
Ondertussen toch ook maar vast op zoek gaan naar een studio. Gelukkig heeft Studio Solebay aan de Livornostraat (Amsterdam West) nog mogelijkheden op de woensdag avond. Een heerlijke studio, lekker ruim en met goede faciliteiten. Ik besluit het risico te nemen en een contract aan te gaan.

Wat verwacht ik van de dansers?
Ik wil graag werken met een hardwerkende groep dansers die een team zijn, samen een prestatie neer willen zetten, nieuwe dingen willen uitproberen, positief zijn en er zin in hebben. Is niveau belangrijk? Deels natuurlijk wel maar drive en teamspirit vind ik misschien nog wel belangrijker. Mijn plan begint steeds meer vorm te krijgen. Ik ben dus op zoek naar een groep hardwerkende en positieve dansers die trainen op de woensdagavond. Eerst een uur techniek (klassiek en modern-jazz) met aansluitend anderhalf uur choreografie. In eerste instantie werken we van september tot en met januari 2013.

Optredens
In die periode zou ik graag 4-6 keer met hen willen optreden.

Ik moet dus zorgen voor optredens. Na een dagje bellen heb ik 2 optredens kunnen regelen voor een open podium in Almere. Heel leuk, want ik ken de zaal en de organisatie. Het wordt goed geregeld en er is een goede dansvloer met prima afmetingen. Fijn! Maar het wordt nog leuker. Ik kreeg een telefoontje van het open podium; mijn dansgroep is uitgenodigd om een optreden te verzorgen tijdens het 10 jarige jubileum in de middenzaal van het grote theater in Almere! Dat zijn nu dus al 3 optredens voor mijn groep “Dance Company Karindans.nl”.

PR
Alles wat ik doe moet ook zichtbaar zijn. Mijn website was al lang niet meer up to date dus er moest een nieuwe komen. De zomer is een goed moment om hiermee aan de slag te gaan. Na een zomervakantie lang brainstormen en uitproberen staat sinds begin augustus mijn nieuwe website  online. Daar ben ik heel erg blij mee want het was een hele klus.

De zoektocht naar dansers
Mijn plan is duidelijk en zichtbaar op het internet. Het is tijd om op zoek te gaan naar dansers. Internet, vakbladen, dansscholen, trainingscentra, Facebook, Twitter, Linked-in, mijn eigen website, mond tot mond reclame, flyeren op de uitmarkt…?

Ik heb besloten om een auditie uit te zetten voor gevorderde dansers met de tekst: Dance Company Karindans.nl zoekt dansers!
Dus….: Meld je aan voor de auditie via www.karindans.nl

 To be continued…..

Karin Dieters