Home » Blogs

Hoe benader jij je (dans)leven?

10 juli 2013 - Zahira Mous

Life is what you make it. Vorig jaar woonde ik nog in de VS en werkte ik als adjunct professor voor de Universiteit van Oklahoma. De reden waarom ik mijn werkvisum had opgezegd was omdat mijn partner en ik een nieuw avontuur zochten en we het culturele leven in Nederland en in Europa wilden ontdekken en verkennen. In de zomer van 2012 kwam ik helaas alleen terug om een nieuw leven te beginnen in mijn thuisland Nederland, wat ik ervoer als een soort van buitenland.
 
Met een, zoals het vorig jaar voelde, mislukte relatie en het gevoel niet te kunnen aarden besloot ik op reis te gaan en een langgekoesterde droom te realiseren. Ik startte mijn non-profit danseducatie projecten onder de titel van Changing Lives Through Dance en reisde af naar Brazilië en India om danslessen te geven. Degenen die mijn blog hebben gevolgd hebben daarover kunnen lezen. Wat een geweldige tijd heb ik gehad met de zeer gemotiveerde jongeren die mijn leven hebben veranderd. Wow, ik had een 180 graden omslag gemaakt. Weg van het leven wat ik kende met mijn partner, vrienden, baan en huis in Oklahoma. Ik vond mezelf terug, daar op het Braziliaanse en Indiase platteland.  
 
Na terugkomst in Nederland realiseerde ik me wat een luxe het eigenlijk was om weer helemaal vanaf de grond te beginnen op een nieuwe plek: Amsterdam. Ik werd gastchoreograaf voor New Dance Company en maakte Twofold met optredens in het Muiderpoorttheater, Delft Fringe Festival, en voor de inaugurale productie van Young Makers Platform.
 
De eerste multidisciplinaire voorstelling van mijn nieuwe initiatief Young Makers Platform Complicities, Collusions, and Complexities of Womanhood was een succes. Wat een interessante, inspirerende locatie (oude fabriek bij Amsterdam Roest) en wat een mooie manier om met de kunsten bezig te zijn als dansmaker, performer, producer en curator in samenwerking met alle getalenteerde betrokkenen. Het was een hele drukke tijd de afgelopen maanden, maar ook erg belonend. Gelukkig stopte hier de flow niet…
 
Twofold werd geboekt voor Bijlmer Danst! in het Bijlmer Parktheater op 4 juli j.l., gedanst door New Dance Company. Terwijl mijn dansers optraden reisde ik naar New York City om te repeteren voor mijn werk Vacuum. Helaas konden we door gelimiteerde fondsen de dansers van New Dance Company niet naar New York krijgen, dus hield ik hier een auditie. Voor degenen die deze week in New York zijn: de Check Us Out Dance Festival vindt plaats op zaterdag 13 juli a.s. om 5:00p.m. bij Summit Rock, Central Park bij West 83rd Street. Hopelijk tot dan!
 
Ik kijk terug op het afgelopen jaar en kan weer ademhalen. Het leven is een interessante tocht: huis en haard in Oklahoma achterlaten, mezelf weer vinden tijdens mijn wereldreis voor Changing Lives Through Dance, een nieuw levensmaatje vinden, en in mijn element zijn als dansmaker en producer in Amsterdam en New York. Met vallen en opstaan blijf ik mijn pad vervolgen en doe dit met passie en liefde. Ik moest voor mijn eigen geluk een 180 graden omslag maken, wat op bepaalde momenten heel erg zwaar was, maar ik voel me weer licht, gemotiveerd, blij, geïnspireerd en geliefd! Never give up on your dreams, and keep dancing!

Zahira Mous