Home » Blogs

Het sociale dansersleven van Julia Zuurbier

27 maart 2015 - Julia Zuurbier

Julia Zuurbier, danseres bij de Dutch Junior Dance Division houdt voor Dans Magazine een blog bij over al haar belevenissen met dit Haagse dansgezelschap voor jonge dansers. In haar tweede blog vertelt ze over het sociale leven van een danser, de invloed van sociale media en Everybody Dance Now en de tournee van Dancing Lane. 

Het (a)sociale leven van danseres Julia Zuurbier

Ik vind het moeilijk om toe te geven, maar ik voel me soms best asociaal. Misschien is dat niet de goede term, maar door het drukke dansersbestaan moet ik vaak familie- of vriendenbijeenkomsten afzeggen. “Sorry oma/nichtje/beste vriend, ik kan niet op je verjaardag/diploma-uitreiking/toneelvoorstelling komen, want ik moet dan trainen/repeteren/optreden” is een uitspraak die ik helaas vaak moet doen. Ter compensatie zorg ik dan wel dat ik iets van me laat horen op een belangrijke datum, door middel van een kaartje of desnoods een sms’je. Dat maakt me misschien iets minder asociaal als ik me soms voel. 

Het is ook echt waar, ik gebruik het dansen niet als excuus om onder bepaalde dingen uit te komen (oké, misschien héél af en toe dan, overigens zoals ieder normaal mens weleens iets als excuus gebruikt), maar als danser heb je het gewoon heel vaak heel druk. 

Dansen, dansen, dansen… bij De Dutch Junior Dance Division

Momenteel zijn we met De Dutch Junior Dance Division bezig met vijf projecten. In de eerste plaats de Magische Muziekfabriek in samenwerking met het Metropole Orkest en Percossa, waar vijf van onze dansers aan meedoen. De andere drie dansers werken aan het Kinder Matteüs, dat rond dezelfde tijd in première is gegaan. Ondertussen werken we aan alle choreografieën die we gaan laten zijn tijdens onze eigen tour Dancing Lane (joepie!) die 10 april in première gaat. 

Verder werken we aan de opening van Circusstad Rotterdam die op 6 mei plaats vindt én zijn we alvast bezig met het creëren van solo’s met en voor elkaar voor Solo’s @ the Sea in mei en juni. Ja, een hele waslijst, zeker als je je bedenkt dat er nog meer projecten tussendoor komen (zoals optreden op de Amsterdamse grachten tijdens Bevrijdingsdag!). En, als ik heel eerlijk ben, wegen al die gave projecten zeker op tegen het missen van bepaalde sociale activiteiten!

Sociale contacten van een danser

Trouwens, binnen de danswereld is er genoeg sprake van ‘sociale activiteiten’. Wat ik ontzettend gaaf vind, is dat we als dansers bij De Dutch Junior Dance Division regelmatig in contact komen met ons publiek. Een voorbeeld hiervan is een bezoek aan Mytylschool De Schalm in Breda, een school voor mensen met een fysieke of psychische beperking. Naar aanleiding van het televisieprogramma Everybody Dance Now van RTL4 heeft deze school ons uitgenodigd om een klein optreden te geven voor alle leerlingen. 

Samen met twee andere dansers van de groep en één van onze choreografen heb ik daar een middag besteed aan het laten zien van stukjes repertoire, het vertellen van wat wij als dansgezelschap doen en het beantwoorden van vragen. Voor mij als danser was dat echt een eye-opener: je ziet hoe mensen reageren op hetgeen je doet. Hierdoor besef je opeens dat wat jij wilt bereiken met je dansen ook daadwerkelijk aan komt!

Dansers bereiken publiek via sociale media

Een andere kant van het sociale dansers-gebeuren wordt gevormd door de sociale media. Deze zijn een enorm handig middel om dichter bij je publiek te komen. Ik ben eigenlijk geen grote fan van sociale media, omdat ik veel waarde aan mijn privacy hecht (en dus liever niet al mijn privémomenten op het internet stort!) Andersom hoef ik ook niet elk levensdetail van elke vage kennis te weten. 

Vanuit het perspectief van artiest is het gebruik van sociale media wél heel erg interessant. Dat is iets waar ik vooral door Everybody Dance Now achter ben gekomen. Ongelooflijk hoeveel leuke, mooie en ontroerende reacties we hebben gekregen op de choreografieën die we daar hebben laten zien. Deze reacties hadden we zonder media als Facebook en Twitter nooit in zulke getallen gehad. Voor mij als danser was dit erg motiverend!

De Dutch Junior Dance Division op tournee met Dancing Lane

Omdat sociale media óók (heel vaak) gebruikt worden als manier om reclame te maken, ga ik dat nu toch ook doen. Op 10 april starten we met De Dutch Junior Dance Division onze eigen tour van Dancing Lane! We brengen een heel gevarieerd programma, met klassieke en modernere choreografieën, groepswerk en solo’s, serieuze stukken en choreografieën met een knipoog. Naast choreografieën van Thom Stuart en Rinus Sprong ook werk van Ed Wubbe en Michaël Häfliger (een van onze dansers). We dansen in Den Haag, Antwerpen, Leeuwarden, Driebergen, Goes, Heerhugowaard, Maastricht, Wassenaar en Goirle. Dus er is geen excuus om niet te komen! Ik zie je daar :)