Home » Blogs
Dans Magazine - Joost Groeneboer

Helemaal los

1 februari 2013 - Joost Groeneboer

Shit, wat doe ik nu weer verkeerd! Op opnieuw starten gedrukt. Net nu ik foto’s wil maken, is mijn nieuwe mobieltje vergrendeld. Wat is ook weer de pincode? In paniek toets ik de door mij meest gebruikte combinaties in. Na drie missers wordt om de PUKcode gevraagd. Een fotoreportage voor de website zit er dus jammer genoeg niet in. Maar gelukkig wemelt het 2 februari in Paradiso van de goed uitgeruste fotografen bij de hiphopwedstrijd House Dance Forever.

Wie een keer echt wil weten wat er in de underground danscultuur gebeurt, gaat niet naar een gelikte dansshow, maar naar een dance battle toe. Wat een energie komt er los als meer dan 100 dansers – uit heel de wereld – op de stevige house beats elk één minuutje helemaal los gaan.
Number 11 – WOOOOOH, moedigt de MC aan
Number 26 – Davert met een koprol de ring binnen
Number … – Meisje van nog geen 10 mag onder luid gejuich 4 minuten doordansen.
Number 64 – Twee meisjes in publiek steken afwerend de voeten naar voren als danser te dichtbij komt.
Number 65 – ‘DISOBEY’ staat met grote letters op zijn T-shirt. Mooie glijdende bewegingen!
Number … – Danser ziet zichzelf op grote filmscherm en battelt tegen zichzelf.
Number … – Jongen in blauwe trainingsbroek maakt plotselinge freeze en spant zijn spieren: This is me!
Number 86 – Ik weet ineens mijn pincode weer: 1111.

De avond is nog lang niet afgelopen. Nu pas beginnen de echte battles. Eerst de winnaars van de ‘audities’ tegen elkaar, dan een zwaardere tweede ronde, en uiteindelijk de survivors tegen de juryleden zelf! Dan komt het verschil in ervaring kijken. Maar wie er wint lijkt ogenschijnlijk niet zo belangrijk. Hiphop is geen oorlog. ‘Het gaat om movement, niet om de moves’, bezweert de MC.

Tussendoor en achteraf wordt flink doorgedanst. Niemand wil voor elkaar onderdoen. Een feest om zoveel enthousiaste jonge dansers bij elkaar te zien!

Joost Groeneboer