Home » Blogs
Dans Magazine - Joost Groeneboer

Een gezond 2012!

2 januari 2012 - Joost Groeneboer

Een beter afscheid kan je je niet wensen. In de Theaterschool in Amsterdam neemt Margot Rijven op 24 november 2011 afscheid als coördinator van Dans & Gezondheid middels een symposium over dit onderwerp. Ze heeft drie (inter)nationale toppers uitgenodigd om een lezing te geven, waaronder ontwikkelingspsycholoog en bewegingswetenschapper Jacques van Rossem, die vanaf 1996 ‘huisonderzoeker’ is van de dansafdeling van de Theaterschool.

Tijdens zijn presentatie passeren verschillende rapporten de revue die sindsdien onder supervisie van Rijven het licht hebben gezien. Op een speelse manier test Van Rossum wat er onder het publiek nu wel en niet bekend is over dans en gezondheid. Met een zaal vol collega’s dansmakers en dansdocenten is het resultaat tamelijk voorspelbaar, maar toch niet helemaal. Tegen de verwachting in bijvoorbeeld blijken dansers niet fitter te zijn dan leeftijdgenoten met andere beroepen. Integendeel, wetenschappelijk onderzoek laat zien dat vermoeidheid en overbelasting bij dansers de belangrijkste oorzaken van blessures zijn. Om daar wat aan te doen heeft de Theaterschool de Healthy Dancer Diary, een digitaal logboek voor dansers online gezet.

Hoewel Margot Rijven met pensioen gaat, ziet ze er nog als een prima ballerina uit. Heel elegant, misschien wel een tikkeltje te slank. Ik hoop maar dat de studenten daar geen voorbeeld aan nemen. Aan haar passie en gedrevenheid wel. In het dankwoord wordt Margot Rijven een pionier van de meest vasthoudende soort genoemd. Vooruitkijkend – niet achteruit – naar wat nog moet worden ontdekt.

De lofbetuigingen aan het adres van Rijven gaan maar door en door. Een beter afscheid kan je je niet wensen: weggaan in de wetenschap dat je je geesteskind in vertrouwde handen achterlaat. Haar werk aan de Theaterschool wordt voortgezet. En ook het symposium 'Dansgezondheid verbeter(t/d)’ krijgt een jaarlijks vervolg. Om te beginnen in Arnhem op de ArtEZ Dansacademie, maakte directeur Gaby Allard bekend.

Gegarandeerd worden er zo steeds gezondere dansers en dansmakers opgeleid.

Joost Groeneboer