Home » Blogs
Maggie Boogaart, foto: Juan Mañuel Abellan

Een eigen dansvakopleiding in Parijs

25 mei 2021 - Maggie Boogaart

Maggie Boogaart, geboren in Amsterdam, woont en werkt sinds 2010 in Parijs. Dé bakermat van de klassieke dans. In 2012 richtte ze Paris Marais Dance School op, een dansvakopleiding voor klassiek ballet en moderne dans. Samen met haar echtgenoot heeft ze de leiding. Voor Dans Magazine zal ze eens in de twee weken bloggen over haar ervaringen.  

Ik zal jullie in mijn eerste blog vertellen hoe ik mijn carrière als danseres heb kunnen starten en me verder heb ontwikkeld tot choreografe en danspedagoge. Hoe ik hier ben gekomen? Door mijn passie volop de ruimte te geven en mijn intuïtie te volgen... 

Het begon toen ik op mijn vierde verliefd werd op klassiek ballet, waar ik één les per week in volgde. Dat waren voor mij momenten van pure vrijheid en ik denk dat mijn hartsticht voor dans daar al is aangewakkerd. Tijdens het gymnasium (in Den Haag) volgde ik mijn vooropleiding aan de Rotterdamse Dansacademie (nu Codarts), waar we op een goed moment naast klassiek ballet les kregen in “moderne dans”. Wát een ontdekking! Ik ervoer een nieuwe manier om mijzelf te uiten, heel anders dan in klassiek ballet  en vroeg aan de docente (Petra Rijsburger), wat het was wat we deden. Zij legde mij uit dat haar lessen gebaseerd waren op de “Graham Techniek”. Ik was gefascineerd! 

In de bibliotheek vond ik een boek over deze techniek: “Dance Workshop”). De auteur (Robert Cohen, principal danser van de Martha Graham Company in NYC), heeft de Graham techniek naar Europa gebracht en in Engeland de “London Contemporary Dance School/LCDS” te stichten. Mijn besluit stond vast: “dáár wilde ik naar toe”. Ik was dolgelukkig toe ik werd aangenomen en kreeg er dagelijks les van toppedagogen in klassiek ballet en Graham techniek, blokken in Cunningham, Limon, release, contact-improvisatie, aikido en lessen in repertoire en choreografische compositie, theoretische vakken (anatomie, dansgeschiedenis)

Maggie Boogaart and student Alkisti Angelatou

Met mijn diploma als “moderne danseres en choreografe” op zak deed audities in Spanje en in Nederland en danstte, eerst als stagiaire, later als danseres, voor groepen als Carmen Senra, Mudances, Aukje Gorter, Pandora, Or Bagim, Dansersstudio... Ik vroeg aan choreografe Beppie Blankert of ik ná de repetities in een lege studio wat bewegingen mocht uitproberen en zij ontdekte dat ik óók talent heb voor choreograferen. Choreografe Wies Bloemen (Danstheater Aya) werd mijn coach en ik stichtte mijn eigen dansgroep: “Dragon Productions”.

Ik wilde leren hoe ik beter kon communiceren met een publiek middels dans en contacteerde de Martha Graham School of Contemporary Dance in NYC. Omdat ik geen geld had voor een vervolgopleiding ná mijn studie aan LCDS, zocht ik naar oplossingen. Ik contacteerde het Bekker La Bastidefonds en ontving een studiebeurs die mij in staat stelde 3 maanden in NYC te studeren. 

Eenmaal aangekomen in deze school (de oudste dansschool in de USA, gesticht door Graham in 1926), voelde ik een energie die ik nooit eerder had gevoeld. Alsof er langzaam een vulkaan in mij begon te borrelen .... fantastisch! Alle docenten waren (in die periode) ex-principal dancers van de Graham Company, stuk voor stuk getraind en gecoacht door Graham zèlf. Hun harten liepen over van passie voor hóe je de dynamiek, kenmerkend voor deze techniek, in je lichaam op gang kunt brengen. En hóe je deze energie in kunt zetten voor alles wat je wilt, in het leven, maar vooral in je danscarrière. Ik merkte dit gelijk door de kansen die mij vrijwel direct werden geboden door choreografen die mij vroegen om voor hen te dansen. Amerika was op dat moment inderdaad het land van de onbegrensde mogelijkheden en de tomeloze energie! Ik danste voor choreografe als Ann Carlson, Jeanette Stoner, Suki John en voor filmregisseurs, in videoclips, voor theater, produceerde mijn eigen choreografiën en studeerde tegelijkertijd full-time aan de Graham School. Alles kon in NYC! 

Maggie Boogaart

Na 3,5 jaar wilde ik terug naar Amsterdam om al mijn opgedane kennis te verwerken en mijn eigen stijl uit te diepen in multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. Na 12 jaar dansen voor groepen, creaties maken met mijn eigen dansgroep en part-time doceren voor dansacademies, kreeg ik in 2008 de kans om als gastdocente in Parijs les te geven bij de Centre de Danse du Marais. 

Lees in mijn volgende blog hoe het verder ging. Een voorproefje vind je hier.

www.youtube.com/channel/UCJzKAPjUgPdhtiq77vbPoog