Home » Blogs

De Nederlandse Dansdagen; "Ben wel een beetje trots..."

3 juli 2012 - Charlotte Schultz

Graag stel ik mijzelf even voor. Ik, Charlotte, ben stagiair marketing communicatie bij de Nederlandse Dansdagen. Met een studie psychologie, een opleiding tot hedendaagse danser en een bijbaan als recensent, ben ik nu beland in deze bijzondere ervaring. En dit laatste wil ik natuurlijk graag met jullie delen. Nu het festival dichterbij begint te komen, gebeurt er veel in het kleine kantoortje van de Nederlandse Dansdagen in Amsterdam. Er valt genoeg te vertellen. Maar voordat ik voor jullie de smeuïge details van de Nederlandse Dansdagen opdiep, lijkt het me goed om samen kort terug te gaan naar het begin van de Nederlandse Dansdagen.

Vijftien jaar geleden kwamen de Nederlandse dansgezelschappen, NTR en Theater aan het Vrijthof bij elkaar en besloten dat er een dansfestival moest komen dat zich speciaal richtte op de Nederlandse dans. Zo gezegd zo gedaan en in 1998 vond dan ook de eerste editie van het festival plaats. Door de jaren heen veranderde er veel binnen het festival. Zowel artistiek inhoudelijk, als in uitstraling en omvang groeide de Nederlandse Dansdagen uit tot het succesvolle festival dat het nu is.

In maart stapte ik het kantoor van de Nederlandse Dansdagen binnen: Mijn eerste stagedag! Ik leerde het kleine vaste team van het festival kennen, bestaande uit drie vrouwen: Peggy Olislaegers (directeur), Jikke Beek (zakelijk leider) en Hiskia Linnenkamp (coördinator marketing en publiciteit en mijn stagebegeleider). Ik blijf me erover verbazen dat zo’n klein parttime werkend team, zo’n groot en mooi festival weet te verwezenlijken. Zijzelf zijn bescheiden en geven hun partners (NTR en Theater aan het Vrijthof) en voorgangers credits voor het festival dat al bestond voordat zij er kwamen werken. Nu, eind juni alweer, heeft het team in Maastricht van Theater aan het Vrijthof de gelederen aangevuld. Het Nederlandse Dansdagen kantoor in Amsterdam is uitgegroeid tot een goed functionerend maar waar kippenhok. Vijf stagiaires, en wederom vrouwen, dragen de komende maanden hun steentje bij als personal assistent, assistent marketing/publiciteit en productie.

Mijn eerste kennismaking met de organisatie van de Nederlandse Dansdagen had te maken met subsidies. Als ik naar een festival ga, sta ik niet stil bij hun financiën. Ik ga ervan uit dat zij hun basisinkomsten hebben, aanvullende subsidies aanvragen, een okay krijgen en dan het festival organiseren. Een droge en eenduidige klus zou je zeggen. Maar niets is minder waar. In stormachtige en intense sessies krijgen de aanvragen bij de Nederlandse Dansdagen vorm. Ideeën vliegen over tafel, heftige discussies en wilde plannen doorkruizen de ruimte. Drie vrouwen die op hun vakgebied het beste willen voor dit festival, vinden elkaar uiteindelijk in een uitdagend, gestroomlijnd, artistiek knisperend en enthousiasmerend verhaal. Na misschien wel tachtig controles, checks en verbeteringen zijn ze er uit; Ja, het kan verzonden worden! In een spannend laatste moment wordt met een theatrale druk op de knop het document de digitale ruimte ingestuurd. De rust keert terug in het kleine grachtenpandje. Ook al is het maar voor eventjes. Ik zit er een beetje verdwaasd bij. Ben wel een beetje trots dat ik ook mijn steentje mocht bijdragen.

Nu, een paar maanden verder,  komen de eerste toezeggingen, van Prins Bernhard Cultuur Fonds en Stichting Dioraphte binnen. Bovendien is het me wel duidelijk geworden dat rust in het kantoor van de Nederlandse Dansdagen een illusie is. De ene uitdaging volgt op de andere en ook mijn todo-lijstje blijft zich gretig vullen. Ik duik de komende weken in de kaartverkoop en heb zo’n vermoeden dat dit een stuk heftiger is dan het klinkt…..
Tot over een paar weken!

Wat: Nederlandse Dansdagen, 15e editie
Wanneer: 5, 6 en 7 oktober in Maastricht
Waarom: Festival met spraakmakende, onvergetelijke en opmerkelijke klassieke, hedendaagse, urban en moderne Nederlandse dansvoorstellingen

Charlotte Schultz