Home » Blogs

De Nederlandse Dansdagen; “Klinkt als een logisch verhaal toch?”

20 augustus 2012 - Charlotte Schultz

Zoals ik vorige keer vertelde, maakten we bij de Nederlandse Dansdagen een spannende periode door van subsidieaanvragen en van een behoorlijk aantal toekenningen.  In de tussentijd werkte Peggy Olislaegers, samen met haar programmaredactie, in stevig tempo door aan het ultieme festivalprogramma, dat niet alleen de beste dansvoorstellingen moet bevatten en nieuwe werken van veelbelovende makers laat zien, maar ook laat zien hoe de Nederlandse dans zich ontwikkelt en wat we het komende jaar kunnen verwachten..……

Wat was het de afgelopen weken opvallend rustig. Het is nu duidelijk voor iédereen vakantie. Ook heel dansend Nederland ligt lekker op zijn luchtbedje te dobberen aan de Costa del Sol. Geen dansgezelschappen aan de andere kant van de telefoonlijn, geen hectiek, geen stress, maar gewoon kalm vaarwater. Zo ook staat het Nederlandse Dansdagen kantoortje, grenzend aan het drukbevolkte terras van Café Nel, er vredig bij in deze kleine luwte.

Gestaag werk ik door aan de website en bel ik tijdschrift-redacteuren plat met mijn, al zeg ik het zelf, zeer aanstekelijke enthousiasme om ze te overtuigen dat zij toch echt een artikel over festival Nederlandse Dansdagen in hun magazine willen plaatsen. Ik haalde me blijkbaar niet de minst uitdagende klus op de hals, toen ik in een ondoordachte reflex mijn hand op stak na de vraag wie van de stagiaires de uitdaging magazines bellen wilde aangaan. Iets in mijn karakter schijnt toch een goede neus te hebben voor een pittige uitdaging. Want waar het om draait is: Hoe krijg je volle zalen en een drukbezocht festival? De eerste voorwaarde is natuurlijk dat het festival zelf fantastisch is. En dat is het! Maar de andere is dat mensen wel moeten weten dát er een festival is, en dát er zalen zijn. Klinkt als een logisch verhaal toch?

Maar dan wordt mijn gestage geploeter, van hortende zinnen, succesjes en vriendelijke afwimpelingen bruut onderbroken, wanneer op een woensdag Fonds Podiumkunsten met haar uitslag naar buiten komt en ik zenuwachtig de bijbehorende, let wel, positieve beoordeling over festival Nederlandse Dansdagen lees. Het geld bij het Fonds is op!

Blij, teleurgesteld, begrip, frustratie allemaal gevoelens die mij overvallen en verrassen, maar gelukkig de betrokkenheid bij mijn stage alleen maar bevestigen. Met hernieuwde energie om festival Nederlandse Dansdagen dit jaar een nog groter succes te maken, stort ik me weer in mijn werk. Want als het aan mij ligt weet straks elke festivalganger, dansliefhebber, dagjesmens, cultuurdrager, genieter, nieuwsgierig persoon dat festival Nederlandse Dansdagen er in oktober aankomt en welke voorstellingen je vooral moet gaan zien in Maastricht. Tja, een klein beetje fanatisme mag toch wel? Ik heb mijn doel helder voor ogen: Let the ticketsale explode!

Wat: Nederlandse Dansdagen, 15e editie
Wanneer: 5,6 en 7 oktober in Maastricht

Waarom: Festival met spraakmakende, onvergetelijke en opmerkelijke klassieke, hedendaagse, urban, avant garde en moderne Nederlandse dansvoorstellingen

 

Charlotte Schultz