Home » Blogs

De dans naar jezelf

25 juni 2024 - Linda Coenraats

Dansen is passie. Dansen is vervoering.
Dansen is ademen. Letterlijk.

Aan het begin van de avond, na een volle werkdag en met mijn 2 schatten van kinderen in hun bedjes, evalueer ik kort de dag. Tegelijkertijd overweeg ik een aantal nieuwe mogelijkheden die ik heb. Niet door een brainstormsessie of met pen en papier.
Want wat maakt me nou gelukkiger dan het paar spitzen gewikkeld in glimmende linten als een ingepakt cadeau?

Vaak vinden mensen het moeilijk om te beginnen bij een sessie Danscoaching. Vaak ook zijn ze bang om iets verkeerd te doen. In werkelijkheid is het zo eenvoudig als een ademhaling.
Ik verbind de mijne met beweging.

Op de spitzen. Adem in.
Gronden met de hakken op de vloer. Adem uit.

Dans als spiegel

In de passie, in de vervoering en in die ademhaling ligt een dieper deel van onszelf. De dans neemt ons mee op een innerlijke reis waarbij lichaam, geest en Zijn een 3-eenheid worden. Het stelt je in staat om volledig in verbinding te komen met jouw Hogere zelf.

Door de dans in te ademen, doorvoel ik mijn emoties, mijn gedachten, mijmeringen over wat ik wel of niet zou moeten doen. Wat wil ik echt? Wat is voor mij belangrijk? Wat is de choreografie die ik wil volgen?

Terwijl de dans vordert, maak ik mijn hoofd leeg. Het is net of ik de spanning geleidelijk uit mijn lijf voel stromen, mijn gedachten worden rustig en kalm. Ik schakel de controle uit en laat het gewoon gebeuren.

De dans kent een afloop waar ik nog geen weet van heb.
Ik verstil. Ik verstom. Ik houd mijn adem in. Ik dans in de stilte om me niet te laten afbrengen van mijn eigen innerlijk. Intuïtief maak ik de juiste bewegingen.

Nu kan het niet meer fout gaan.

Dans als kompas

Door dans niet alleen als doel, maar ook als middel in te zetten kan het zo de weg wijzen als een kompas in jouw leven. Door geïnspireerd het juiste te doen en die keuzes te maken die écht bij je passen. Je wordt dan vol vuur en staat volledig in je kracht.

Dansen is het leven inademen in al zijn intensiteit. 
Dansen is doen en zijn ineen.

Bovendien kun je de verandering die je graag door wilt voeren al voelen in de dans én hoe het zou voelen als die verandering er al is. Dat geeft alle moed om het ook daadwerkelijk uit te gaan voeren. Of beter nog, de verandering kan plaatsvinden door hoe jij je voortbeweegt.
Ik voel dat ik een nieuwe richting in wil slaan.

Oplossingsgericht

Het zetten van de eerste stap is het laatste onderdeel van deze sessie. Welke beweging leidt tot de gewenste verandering? Door je nogmaals over te geven aan de dans, kunnen de antwoorden als vanzelf komen. Je hoeft ze dus niet te bedenken of je in bochten te gaan wringen. Niet vanuit het hoofd, niet door enkel te doen, maar in volledige balans kan de best mogelijke oplossing zich aandienen. Zo bereik jij jouw potentie.

Voor me ligt een onzichtbare barrière. Hoe kom ik erover? Door mijn voeten op te tillen. En pointe natuurlijk! Het eerste stapje is die drempel oversteken. Het is niet moeilijk. Ik moet het alleen even doen.

Uitpuffend op de bank met een koel kopje water is alles me glashelder.
Ik ga dat telefoontje plegen!

Linda Coenraats